До нас їде ревізор. Як президент США Річард Ніксон відвідував Київ у 1972 році

До нас їде ревізор. Як президент США Річард Ніксон відвідував Київ у 1972 році

Прибуття високого гостя тоді наробило «шухеру»

29 травня 1972 року до Києва завітав президент США Річард Ніксон.

Прибуття високого гостя наробило «шухеру» в київських владних коридорах. Спішно почався ремонт Бориспільської траси і Набережного шосе, на останньому надовго перекрили рух, залишили лише трамвай № 5. Було реконструйовано площу перед Верховною радою, розбито нові сквери.

Але справжня фантастика очікувала на мешканців вулиць Артема і Великої Житомирської, якими проходив маршрут кортежу. На той час там було чимало будинків 19-го століття з дерев`яним першим поверхом, обкладеним цеглою, та другим, - із саману. За одну ніч з 5-6 будинків на цих вулицях виселили мешканців, самі будівлі знесли, сміття від них прибрали, насипали чорнозему і навіть понатикали зелених кущів! Мешканці отримали квартири. А зелені куточки на місцях знесених будинків у народі й досі називають «ніксонівськими сквериками».

А ще гість мав відвідати Інститут надтвердих матеріалів – було таке в програмі візиту. Але розташовувався він на Куренівці, на вулиці Автозаводський, яка являла собою не кращу ілюстрацію досягнень розвинутого соціалізму. Кортеж вирішили пустити по Вишгородській і попід залізничним насипом по вулиці з дивною назвою «Резервна». За один день там позрізали непролазні чагарники й спорудили високий і щільний паркан, аби захистити витончені почуття містера Ніксона від споглядання хатинок приватного сектора, з ледь не солом`яними покрівлями та подвір`ями з вуличними вбиральнями та дров`яними сараями.

На радість народу, заасфальтували велетенську, бездонну калюжу на розі Автозаводської й Добринінської, що не висихала з часів німецької окупації й приваблювала до себе численних качок. Натомість на розі Фрунзе і Сирецької, на місці спішно зруйнованого гастроному поставили авангардний на той час павільйон, у якому тут же відкрили відоме багатьом кафе «Пінгвін». Мовляв, і у нас людям є де змістовно відпочити.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: