Кулеба «не бачить позитивної реакції» на атлантичні прагнення України

Кулеба «не бачить позитивної реакції» на атлантичні прагнення України
Дмитро Кулеба каже, що держсекретар США обіцяв йому вступ до НАТО, не уточнивши, коли
Фото: slovoidilo.ua

Міністр закликає держави-члени НАТО виконати обіцянки, дані 13 років тому

Українська сторона продовжує докладати зусиль для здобуття членства в Північноатлантичному альянсі попри те, що поки що не бачить позитивної реакції на свої наміри вступити до НАТО. Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв'ю німецькому каналу Deutsche Welle.

Як наголосив міністр, перспективи євроатлантичного та європейського членства давно вже мали бути надані Україні.

«І я б хотів нагадати, що, наприклад, коли мова заходить про НАТО, на саміті в Бухаресті у 2008 році союзники дали обіцянки. Минуло вже 13 років, і наш президент повторив наші наміри досягти цього. Поки що ми не чули позитивної реакції. Але, як ви знаєте, ми прагнемо до членства, так що будемо продовжувати наполягати на цьому», – сказав глава МЗС.

Кулеба зазначив, що під час візиту в Київ держсекретар США Ентоні Блінкен не обіцяв, що Україна цього чи наступного року стане членом НАТО, однак запевнив, що це відбудеться.

«Однак він ще раз запевнив нас у тому, що США вірні рішенням від 2008 року, в яких чітко сказано, що Україна і Грузія – а йшлося про дві країни – стануть членами НАТО і що ми з нашими друзями і партнерами працюватимемо над досягненням цієї мети», – додав він.

Нагадаємо, що 14 червня у Брюсселі відбудеться саміт НАТО, який пройде без участі української сторони як країни-партнера, проте в його порядку денному є питання можливого отримання Україною Плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ).

Як повідомлялося раніше, президент Володимир Зеленський закликав надати Україні План дій щодо членства в НАТО. Цей план потрібен для подальшого вступу України в Альянс.

Також віцепрем’єр-міністр України з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина запевнила, що Україна наполягатиме на виконанні обіцянки, яку їй було дано у 2008 році під час Бухарестського саміту НАТО щодо членства в Альянсі, і очікує, що саміт у червні у своїй заяві прокладе шлях до отримання ПДЧ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: