Львів’янка поскаржилася на засилля російської мови в спортивних школах

Львів’янка поскаржилася на засилля російської мови в спортивних школах
16 січня 2021 року в Україні відбувся остаточний перехід сфери обслуговування на державну мову
Фото з відкритих джерел

Журналістка забрала дитину з гімнастики через російськомовних тренерів

Шеф-редакторка регіонального медіа-хабу «Твоє місто» Світлана Жаб’юк розповіла, що у Львові дедалі частіше лунає російська мова, проте населення ставиться до цього дуже спокійно. Про це вона написала в мережі Fасебоок.

Жаб’юк зізналася, що їй довелося забрала дитину з гімнастики через російськомовних тренерів. «Це стара школа, тут майже всі так спілкуються. Це ж не головне, якою мовою вчать», – пояснювали мені в коридорі батьки інших дітей. Говорили неголосно, майже пошепки. Можливо, щоби не почула тренерка Даша, або ж, щоби не було чутно львівському СБУ, будівля якого зовсім поруч», – розповіла вона.

Також журналістка додала, що інша дитина займалася повітряною гімнастикою в іншій спортивній школі. Там під час тренування вмикали російські пісні. Жаб’юк довелося просити, аби тренер уникав російськомовної музики під час занять із дітьми. За її словами, працівники спортивної школи пішли назустріч цьому проханню.

Нагадаємо, 16 липня 2019 року, набув чинності закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Документом передбачено, що українська мова є обов’язковою у всіх сферах публічного життя.

16 січня 2021 року в Україні відбувся остаточний перехід сфери обслуговування на державну мову. Відповідно до закону, всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари й послуги українською. Стало відомо, кого і коли штрафуватимуть за відмову обслуговувати українською.

За словами Володимира Вятровича, режим Зеленського розпочав атаку на закон про українську мову. Законопроєкти 4638 і 4638-2, зареєстровані різними групами «слуг народу», передбачають знищення механізму захисту права кожної людини на отримання інформації та послуг українською мовою.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: