Мир у Карабасі: Вірменія пішла на радикальні поступки, протестувальники захопили уряд, РФ посилює свій вплив. Головне

Мир у Карабасі: Вірменія пішла на радикальні поступки, протестувальники захопили уряд, РФ посилює свій вплив. Головне
Протестувальники захопили будівлю уряду
Скріншот відео AFP News Agency/Youtube

Угода щодо припинення вогню у Нагірному Карабасі призвела до масових протестів у Єревані, погрому будівлі уряду та побиття спікера парламенту

«Главком» розповідає, що відбувається у Вірменії після підписання угоди з Азербайджаном щодо Нагірного Карабаху.

Угода щодо припинення війни в Нагірному Карабасі

9 листопада Вірменія та Азербайджан за посередництва РФ підписали угоду щодо припинення війни в Нагірному Карабасі з опівночі 10 листопада.

Основні пункти договору, які були опубліковані на сайті президента РФ.

1. Оголошується про повне припинення вогню і всіх військових дій в зоні нагірно-карабахського конфлікту з 00 годин 00 хвилин за московським часом 10 листопада 2020 року.

2. Агдамський район і території, утримувані Вірменією в Газахскому районі Азербайджанської Республіки повертаються Азербайджану до 20 листопада 2020 року.

3. Уздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабасі і вздовж Лачинського коридору розгортається миротворчий контингент РФ в кількості 1960 військовослужбовців зі стрілецькою зброєю, 90 бронетранспортерами, 380 одиницями автомобільної та спеціальної техніки.

4. Миротворчий контингент РФ розгортається паралельно з виведенням вірменських збройних сил. Термін перебування миротворчого контингенту Російської Федерації - 5 років з автоматичним продовженням на чергові 5-річні періоди, якщо жодна із сторін не заявить за 6 місяців до закінчення терміну про свій намір припинити застосування даного положення.

5. З метою підвищення ефективності контролю за виконанням сторонами конфлікту домовленостей розгортається миротворчий центр з контролю за припиненням вогню.

6. Республіка Вірменія до 15 листопада 2020 року повертає Азербайджану Кельбаджарський район, а до 1 грудня 2020 року - Лачинський район. Лачинський коридор (шириною 5 км), який буде забезпечувати зв'язок Нагірного Карабаху з Вірменією і при цьому не буде зачіпати місто Шуша, залишається під контролем миротворчого контингенту РФ. За згодою сторін в найближчі три роки буде визначено план будівництва нового маршруту руху по Лачинському коридору, що забезпечує зв'язок між Нагірним Карабахом і Вірменією, з подальшою передислокацією російського миротворчого контингенту для охорони цього маршруту. Азербайджанська Республіка гарантує безпеку руху по Лачинському коридору громадян, транспортних засобів і вантажів в обох напрямках.

7. Внутрішньо переміщені особи і біженці повертаються на територію Нагірного Карабаху і прилеглі райони під контролем Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців.

8. Проводиться обмін військовополоненими, заручниками і іншими утримуваними особами і тілами загиблих.

9. Повинні бути розблоковані всі економічні та транспортні зв'язки в регіоні. Республіка Вірменія гарантує безпеку транспортного сполучення між західними районами Азербайджану і Нахічеванської Автономною Республікою з метою організації безперешкодного руху громадян, транспортних засобів і вантажів в обох напрямках. Контроль за транспортним сполученням здійснюють органи Прикордонної служби ФСБ Росії.

За останніми даними, Росія вже направила до Карабаху своїх миротворців, однак офіційного підтвердження цієї інформації немає.

Коментарі сторін

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян назвав підписання угоди дуже важким рішенням та «неймовірно болючим» особисто для нього і для всіх вірмен. Прем’єр додав, що «потрібно проаналізувати наші роки незалежності, щоб планувати наше майбутнє, а не повторювати помилки минулого».

«Іншого виходу, крім підписання заяви, не було. Зараз я не можу сказати, чому так сталося, щоб не ставити під загрозу життя багатьох людей. Це буде мати прямий вплив на бойові дії», – сказав Пашинян.

Президент Вірменії Армен Саркісян повідомив, що дізнався про угоду щодо Карабаху з преси і взагалі не брав участі в будь-яких консультаціях.

Президент Азербайджану Ільхам Алієв вважає, що договір про припинення вогню є капітуляцією Вірменії.

«Військова фаза закінчується, і ми переходимо до політичного врегулювання. Це максимально вигідний для нас варіант. Це фактично воєнна капітуляція Вірменії», – заявив Алієв.

Президент Азербайждану також додав, що офіційний Баку досяг всіх поставлених цілей під час військової фази конфлікту.

«Ми досягли всього, чого хотіли. Я їм фактично поставив ультиматум», – сказав Алієв.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу привітав Азербайджан з «перемогою на полі бою і за столом переговорів».

«Азербайджан домігся значної перемоги ... Сердечно вітаю з цим великим успіхом », - написав Чавушоглу у Twitter.

Масові протести у Єревані

Підписання угоди про припинення бойових дій в Нагірному Карабасі спричинило масові заворушення в столиці Вірменії Єревані, сотні протестувальників захопили будівлю уряду та влаштували там погром. Опозиція закликала Пашиняна негайно піти у відставку. 


Протестувальники звинуватили прем'єра Пашиняна у зраді національних інтересів, частина з них попрямувала до резиденції прем'єра.  За словами очільника уряду, протестувальники пограбували його резиденцію.

«Комп'ютер, годинник, парфуми, водійське посвідчення та інші речі вкрали в резиденції прем'єр-міністра. Звичайно ж, все в ім'я Батьківщини», – написав Пашинян.

Також протестувальники побили спікера парламенту Вірменії Арарата Мірзояна. Його витягли з автомобіля, у конфлікт довелося втрутитися охороні і військовим. Пізніше стало відомо, що Мірзояна госпіталізували, наразі його життю нічого не загрожує.


10 листопада, коментуючи акції протесту Пашинян заявив, що в Єревану не було іншого виходу, крім як підписати мир: в країні були проблеми з мобілізацією резерву для продовження війни в Карабасі. За його словами, він вирішив підписати угоду про перемир'я після того, як на цьому наполягла армія.

«Армія говорила, що потрібно зупинитися...У тих, хто боровся на передовий, не було заміни. Ті, хто боровся, повинні були мати можливість відпочити. На передовій були люди, яких місяць поспіль ніхто не замінював», – сказав він.

З 27 вересня триває загострення конфлікту у Карабасі. Азербайджан заявив про початок військової операції на всій лінії зіткнення в зоні карабаського конфлікту у відповідь на «провокації Вірменії». У відповідь Вірменія заявила про напад на невизнану Нагірно-Карабаської республіку з боку Азербайджану.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: