Новий протокол лікування Covid-19: Україна обмежила у використанні препарат, який розкритикував ВООЗ

Новий протокол лікування Covid-19: Україна обмежила у використанні препарат, який розкритикував ВООЗ
Загалом тоцилізумаб використовуються для лікування ревматоїдного артриту
Фото: pbiforum.net

Із оновленого протоколу виключили для лікування хворих з критичним перебігом захворювання препарат «Тоцилізумаб»

Міністерство охорони здоров'я оприлюднило оновлений протокол лікування коронавірусу. Даний протокол був оновлений 31 грудня 2020 року.

Відповідний указ опубліковано на сайті МОЗ України.


Щоб відкрити документ - натисніть на нього 

Як зазначила інфекціоніст Ольга Голубовська, головною зміною є те, що з оновленого протоколу виключили з лікування хворих з критичним перебігом захворювання препарат «Тоцилізумаб». Його застосування рекомендується лише при тяжкому перебігу хвороби.

Напередодні нового року стало відомо, що МОЗ купить експериментальні ліки від Covid-19, ігноруючи рекомендації ВООЗ . Тоді міністр Максим Степанов заявив, що мова йде про виділення коштів на централізовану закупівлю лікарських засобів «Імуноглобулін» і «Тоцилізумаб». 

Нещодавно, у ВООЗ висловили стурбованість тим, що Кабмін виділив 125 млн гривень на препарати проти коронавірусу, ефективність яких не доведена. Відповідний лист глава регіонального Європейського бюро ВООЗ Ганс Клюге направив у МОЗ ще 24 грудня.

Лист свідчить, що Україні слід переглянути свою практику призначення експериментальних ліків проти Covid-19, а такий великий бюджет варто направляти на забезпечення кисневої терапії та необхідних матеріалів.

Як відомо, уряд виділив близько 125 млн гривень на купівлю тоцилізумабу та імуноглобуліну наприкінці листопада. Обидва препарати є в українському протоколі лікування, хоча їх ефективність досі недоведена.

Згідно з протоколом, їх мають призначати пацієнтам з середньо-тяжким перебігом.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров’я затвердило національний план вакцинації від ковіда, згідно з яким протягом 2021-2022 років планує вакцинувати 20 млн українців. 

Тоцилізумаб використовуються для лікування ревматоїдного артриту. Для лікування коронавірусу його рекомендували в Китаї та США, але у липні іноваційна компанія в галузі охорони здоров'я Roche повідомила, що її дослідження цього препарату для лікування пацієнтів з ковідом не показало жодних результатів.

У жовтні інше дослідження показало, що тоцилізумаб не є ефективним для запобігання смерті помірно хворих на коронавірус. 

Імуноглобуліни - це препарати на плазмі крові людей, які не хворіли на ковід. Ефективність таких ліків при ковіді тільки почали вивчати, втім у США Національний інститут здоров'я не рекомендує їх використовувати поза клінічними випробуваннями.

Тоцилізумаб в українському протоколі лікування рекомендували розглядати при прогресуванні захворювання не раніше сьомого дня від появи симптомів. Показаннями до застосування є інтерстиціальна пневмонія з гострою дихальною недостатністю та потреба у вентиляції легень.

Імуноглобулін у протоколі зазначається для лікування мультисистемного запального синдрому і дітей і підлітків, втім зазначається, що за такого лікування може виникнути тромбоз.




Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: