Розстріл Майдану: завершено розслідування щодо Януковича та його оточення

Розстріл Майдану: завершено розслідування щодо Януковича та його оточення
Досудове розслідування щодо Віктора Януковича пройшло за заочною процедурою
фото: president.gov.ua

Крім Януковича, у справі фігурують дев'ять колишніх топчиновників

Державне бюро розслідувань завершило досудове розслідування відносно колишнього президента-утікача Віктора Януковича та його оточення у справі про розстріл Майдану в лютому 2014 року. Як повідомляє Офіс генпрокурора, крім Януковича у справі фігурують дев'ять колишніх топчиновників.

Оскільки фігуранти з 2014 року переховуються за межами України, досудове розслідування пройшло за заочною процедурою. Стороні захисту вже надали доступ до матеріалів. Після ознайомлення обвинувальний акт направлять до суду.

За даними розслідування, Янукович, ексглава СБУ Олександр Якименко, ексміністр внутрішніх справ Олександр Захарченко, колишній керівник ГУ МВС України в Києві Валерій Мазан та його заступники, колишній командувач внутрішніми військами МВС Станіслав Шуляк, ексміністр оборони Павло Лебедєв та командир київського полку міліції особливого призначення «Беркут» із перевищенням влади організували силове придушення протестних акцій.

Зокрема, їм інкримінують застосування працівниками правоохоронних органів та військовослужбовцями фізичного насильства, спеціальних засобів, військової техніки, вогнепальної зброї для силової протидії та розгону демонстрантів.

Також повідомляється, що члени злочинної групи Януковича у першій половині дня 18 лютого 2014 року організували силовий розгін маршу на Верховну Раду, у другій половині дня – штурм Майдану під виглядом «антитерористичної операції», а вранці 20 лютого – розстріл мітингувальників «чорною ротою Беркута» та озброєння «тітушок».

«Такі дії колишнього президента та екскерівників правоохоронних органів призвели до масових жертв серед учасників акцій протесту в центральній частині Києва, у тому числі до смерті 67 цивільних осіб. Загалом постраждали 887 цивільних осіб та 132 правоохоронці. Завдано майнової шкоди на суму понад 16 млн грн», – ідеться у повідомленні.

Фігурантам інкримінується організація з 18 до 20 лютого 2014 року у складі злочинної групи незаконного перешкоджання акціям протесту, перевищення службових повноважень, умисних убивств, а також організація теракту.

Також повідомляється, що у рамках кримінальної справи розслідували 1019 епізодів злочинних дій. Матеріали провадження налічують понад 1500 томів. Прокурори та слідчі провели понад 4500 допитів, понад 1000 слідчих експериментів, а також понад 3500 судово-медичних, балістичних, комплексних, цитологічних, хімічних експертиз.

До слова, на днях головному охоронцю Януковича повідомлено про підозру.

5 листопада ДБР також повідомило про нову підозру Януковичу як керівнику організованої злочинної групи.

Раніше повідомлялося, що суд заочно арештував Януковича у справі Межигір’я. Експрезидент-утікач є підозрюваним у справі щодо заволодіння резиденцією шляхом зловживання своїм службовим становищем.

У жовтні Вищий антикорупційний суд заочно арештував сина Януковича.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: