«Укрзалізниця» заплатить. Матір стягує компенсацію за загибель сина на залізничній станції

«Укрзалізниця» заплатить. Матір стягує компенсацію за загибель сина на залізничній станції
Трагедія сталася наприкінці грудня 2017 року на станції Яблонька, що на Львівщині
Фото з відкритих джерел

Компанія повинна компенсувати 100 тис. грн моральної шкоди і майже 30 тис. грн витрат на встановлення пам’ятника

Печерський районний суд Києва частково задовольнив позов громадянки до акціонерного товариства «Українська залізниця» і розпорядився стягнути на її користь 100 тис. моральної шкоди, 29,67 тис. грн матеріальної шкоди і 10 тис. грн витрат на професійну правничу допомогу. Про це повідомляє «Главком» з посилання на рішення від 5 липня.

У позовній заяві жінка пояснила, що 24 грудня 2017 р. о 03:10 год. на станції Яблонька Львівської області приміський поїзд №6028 сполученням Сянки-Львів скоїв наїзд на її 16-річного сина. Внаслідок наїзду хлопець отримав тілесні ушкодження, від яких помер на місці події.

У результаті дорожньо-транспортної пригоди, наголосила жінка, їй було заподіяно моральну шкоду, яка пов`язана із порушенням основних гарантованих Конституцією України прав громадян – права на життя, оскільки втратила єдиного сина, який був найстаршою дитиною в сім'ї, її надію та опору.

Крім того, вона вказала, що понесла витрати на поховання сина, спорудження надгробного пам'ятника.

Суд з’ясував, що за фактом загибелі сина позивачки було відкрито кримінальне провадження. Експертиза виявила у крові та сечі загиблого етиловий спирт у кількості: в крові – 1,66% проміле, в сечі – 1,9% проміле.

Разом з тим, суд наголосив: шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, завжди є неправомірною та передбачає відповідальність власника (у цьому випадку – «Укрзалізниці»). Також суд процитував статтю 1201 Цвивільного кодексу України, яка передбачає зобов’язання сторони, яка завдала шкоду у вигляді смерті потерпілого, компенсувати необхідні витрати на поховання і на спорудження надгробного пам`ятника.

Як повідомляв «Главком», наприкінці квітня Ленінський районний суд Харкова частково задовольнив цивільний позов жінки до регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» і стягнув на її користь 75 тис. грн моральної шкоди за завдану смерть батька. Свої претензії до компанії жінка аргументувала тим, що у лютому 2016 року під час переходу залізничної колії на станції Чугуїв Харківської області на її батька наїхав електропоїзд № 6814 сполученням Гракове-Лосєве. Від отриманих травм чоловік загинув на місці.

У червні суд Харкова розпорядився стягнути з регіональної філії «Південна залізниця» 50 тис. грн моральної шкоди на користь позивачки, яка втратила сина внаслідок нещасного випадку.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: