Вчені назвали тварин, які найчутливіші до коронавірусу

Вчені назвали тварин, які найчутливіші до коронавірусу
Окрім людей коронавірус легко можуть підчепити тхори, кішки, собаки і цивети
Фото з відкритих джерел

Вже зафіксовані випадки інфікування кішок, собак, тигрів і левів в зоопарках, а незабаром спалах SARS-Cov-2 почався на норкових фермах

Група дослідників з Іспанії проаналізувала сприйнятливість різних домашніх тварин і птахів до коронавірусу. Отримані дані допоможуть уникнути виникнення нових природних резервуарів SARS-CoV-2.

Незабаром після того, як коронавірус почав поширюватися по світу, з різних країн почали надходити повідомлення про випадки захворювання тварин, пише plos.

Були зафіксовані випадки інфікування кішок, собак, тигрів і левів в зоопарках, а незабаром спалах SARS-Cov-2 почався на норкових фермах, що призвело до знищення мільйонів звірів. Як з'ясувалося, норки можуть заразитися коронавірусом і передати його не лише своїм родичам, але і людям.

Тому необхідно зібрати якомога більше даних про чутливість різних видів тварин до коронавірусу, особливо тих, які живуть поруч з людиною.

За допомогою комп'ютерного моделювання вчені перевірили, як з'єднується шипоподібний S-білок коронавірусу з рецептором ACE2 на поверхні клітин у людей і дев'яти різних видів тварин і птахів.

Результати показали, що найміцніше шипоподібний білок зв'язується з ACE2 людей, тхорів, кішок, собак і циветів. Водночас у мишей, курей та качок зв'язок з рецептором набагато слабший.

Автори також з'ясували, що людські варіанти ACE2 демонструють різну стабільність зв'язування з коронавірусом. Це може бути відповіддю на питання, чому у деяких людей з'являються серйозні симптоми COVID-19, а в інших – легкий перебіг захворювання або безсимптомний.

До слова, вчені з'ясували, що собаки можуть виявляти коронавірус у безсимптомних носіїв

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: