Вчені з'ясували, які тварини можуть переносити коронавірус

Вчені з'ясували, які тварини можуть переносити коронавірус
Експерт відібрав близько 500 видів, які можуть заразитися та переносити вірус
фото: Depositphotos

Потрапили до списку потенційних переносників Covid-19 норки, більшість приматів, деякі непарнокопитні, лінивці, мурахоїди, панголіни та домашні кішки

Американські вчені дізналися, які тварини можуть переносити кононавірусну інфекцію, побудувавши для цього тривимірні моделі між вірусом SARS-CoV-2 та клітинами-господарями. Про це повідомляє видання The Scientist.

Для дослідження було застосовано методи машинного навчання, вплив Covid-19 на організм оцінювали на моделях понад 5 тис. ссавців.

Експерт відібрав близько 500 видів, які можуть заразитися і переносити вірус і з якими регулярно контактують люди.
Серед звірів були дикі: плямистий олень або азіатський буйвол (на яких полюють) та домашні кішки.

Фахівці Інституту екосистемних досліджень Кері в Нью-Йорку впевнені, що для запобігання нових хвиль пандемії та появи нових небезпечних штамів треба поставити під контроль усі можливі контакти між тваринами, здатними поширювати коронавірус.

Потрапили до списку потенційних переносників Covid-19 норки, більшість приматів, деякі непарнокопитні, лінивці, мурахоїди, панголіни та домашні кішки.

В ході експериментів були об'єднані екологічні та біологічні характеристики видів з даними тривимірного моделювання білково-білкових взаємодій вірусу з ангіотензин-перетворювальним ферментом 2 (ACE2).

«ACE2 дуже добре зберігається у хребетних, тому що він настільки важливий для контролю таких речей, як кров'яний тиск«, – додали автори дослідження.

Раніше повідомлялося, що у зоопарку міста Денвера у штаті Колорадо зафіксували перші у світі випадки зараження коронавірусом у гієн.

Результати були підтверджені у Ветеринарній діагностичній лабораторії CSU у Форт-Коллінзі, а також у Міністерстві сільського господарства США.

Співробітники зоопарку відзначили у тварин млявість, невеликі виділення з носа та періодичний кашель. У зоопарку повідомили, що гієни відомі своєю витривалістю та стійкістю до таких захворювань, як сибірка, сказ і чума.

Нагадаємо, раніше були зафіксовані випадки інфікування кішок, собак, тигрів і левів в зоопарках, а незабаром спалах SARS-Cov-2 почався на норкових фермах, що призвело до знищення мільйонів звірів. Як з'ясувалося, норки можуть заразитися коронавірусом і передати його не лише своїм родичам, але і людям.

До слова, вчені з'ясували, що собаки можуть виявляти коронавірус у безсимптомних носіїв.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: