Вісім країн виступили за закриття неба над Білоруссю через «піратство»

Вісім країн виступили за закриття неба над Білоруссю через «піратство»
Використання винищувачів для перехоплення цивільного рейсу Ryanair є актом піратства на маршруті між двома країнами НАТО і ЄС, заявили вісім країн

Міжнародну організацію цивільної авіації просять негайно заборонити всі польоти над Білоруссю, зокрема польоти в країну і з неї

США, Чехія, Латвія, Німеччина, Литва, Ірландія, Польща та Велика Британія засуджують перехоплення літака Афіни-Вільнюс компанії Ryanair і арешт журналіста Романа Протасевича в Мінську. Про це йдеться у спільній заяві голів комітетів з міжнародних відносин в законодавчих органах восьми країн.

«Використання винищувачів для перехоплення цивільного рейсу Ryanair є актом піратства на маршруті між двома країнами НАТО і ЄС. Цей безрозсудний вчинок піддав серйозній небезпеці пасажирів і екіпаж», – зазначається у заяві.

Дії адміністрації Олександра Лукашенка, вважають автори, є «нагадуванням про нелегітимність влади, яка претендує на керування в Мінську».

Посадовці закликали Міжнародну організацію цивільної авіації (ІКАО) негайно провести розслідування інциденту, а поки «заборонити всі польоти над Білоруссю, зокрема польоти в країну і з неї»

«Цей акт державного терору і викрадення людей становить загрозу для всіх, хто подорожує по Європі і за її межами. Ми закликаємо держави НАТО і Європейського Союзу ввести санкції проти режиму Лукашенка», – йдеться у документі.

Політики також закликали владу Білорусі звільнити Романа Протасевича та інших політичних в'язнів.

Важливо вказати, що Ryanair у заяві про посадку літака у Мінську не згадала про винищувач та Протасевича.

Попри це, лідери ЄС сьогодні обговорять «наслідки» для Білорусі через інцидент з літаком.

Як відомо, Польща вимагає від ЄС негайних санкцій проти Лукашенка за захоплення літака. Також Україна вимагає від Білорусі негайно звільнити Олега Протасевича. А генсек НАТО виступив за міжнародне розслідування інциденту в Мінську.

У неділю зранку стало відомо про те, що в аеропорту Мінська екстрено сів літак Ryanair через повідомлення про вибухівку на борту.

Згодом стало відомо, що білоруські силовики затримали колишнього головного редактора Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича, що знаходився на його борту. Для того, щоб примусити літак сісти, в повітря були підняті винищувачі МіГ-29.

При цьому незадовго до вильоту Протасевич повідомив про стеження за ним у аеропорту Афін.

Лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська наголошує, що оскільки Протасевич звинувачується у тероризмі, на батьківщині йому може загрожувати смертна кара.

Народний депутат України від партії «Слуга народу» Євгеній Шевченко розмістив після затримання схвальний пост щодо білоруського президента на своїй сторінці у Facebook.

Також нардеп Ілля Кива привітав білоруські спецслужби із «блискучою операцією» із затримання Протасевича.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: