З «Нафтогазу» виганяють менеджера, команда якого перемогла «Газпром» у міжнародних судах

З «Нафтогазу» виганяють менеджера, команда якого перемогла «Газпром» у міжнародних судах
Юрій Вітренко пояснив, чого його звільняють з «Нафтогазу»
Фото: Главком, Станіслав Груздєв

Юрій Вітренко: щойно мене попередили, що мою посаду скорочують

Виконавчого директора компанії «Нафтогаз України» Юрія Вітренка звільняють, його посада потрапляє під скорочення. Про це повідомляє «Главком» із посиланням на Facebook Вітренка.

«Мене щойно формально попередили, що мою посаду скорочують, і це означає, що через два місяці мене звільнять з «Нафтогазу». Оскільки постійно доводиться боротися з дезінформацією, причому «з переважаючими силами суперника», маю знову вдатися до радикальної відкритості і викласти тут своє бачення ситуації», - написав він у середу. 

Причиною звільнення він назвав те, що зараз не є пріоритетом боротьба проти російської агресії, зокрема ефективний захист інтересів України у відносинах з «Газпромом».

«Так само не є пріоритетом боротьба з корупцією, зокрема з її причинами в газовому секторі. Виходить, є інші пріоритети, які, на жаль, стали бар’єром на шляху зближення з Європою, зміни правил всередині країни на європейські, примушення Росії грати за цивілізованими правилами по відношенню до України», - зазначив Вітренко.

Він також пояснив, чому зробив такі висновки: 

«Наша команда завдала такої поразки «Газпрому», Росії, режиму Путіна, що не дивно, що ми для них давно як кістка в горлянці. Мова йде про Стокгольмський арбітраж, де ми відбили вимоги «Газпрому» на суму більше 80 млрд. дол. і натомість витребували компенсацію на суму 5 млрд. дол.; про реверсні поставки газу з Європи, які не дали поставити Україну на коліна через припинення поставок газу з боку «Газпрому»; про загальні зміни у комерційних відносинах між «Нафтогазом» і «Газпромом» – якщо раніше в середньому сальдо платежів за імпортований газ та транзит буле від’ємне для «Нафтогазу», і 5 млрд. дол. щороку йшли з України в Росію, то зараз це сальдо є позитивним і сотні мільйонів йдуть з Росії в Україну», - написав Вітренко.

«Останньою краплею», мабуть, став підготовлений нами детальний аналіз можливостей за моїм напрямком заробити для України більше 17 мільярдів доларів, при цьому очевидно всупереч інтересам Газпрому і Кремля, а також деяких зацікавлених сторін в Україні, яким не потрібні відповідні зміни», - резюмував Вітренко.

Відзначимо, Вітренко в «Нафтогазі» відповідає за реалізацію проекту із захисту і представництва інтересів компанії в суперечках з російським «Газпромом» і координує роботу щодо розробки і систематичного оновлення макроекономічної моделі України, необхідної для прогнозування довгострокової динаміки макроекономічних показників, що впливають на основні показники діяльності НАК.

До слова, в лютому Вітренко заявив, що йому припинили виплачувати зарплату.

Нагадаємо, весною 2018 року наглядова рада «Нафтогазу» ухвалила рішення виплатити 41 співробітникові компанії премії на загальну суму $46,3 млн за перемогу над «Газпромом» в Стокгольмському арбітражі. $20,7 млн виплатили одразу. Другу частину премій в розмірі $25,6 млн мали виплатити після погашення «Газпромом» боргу перед «Нафтогазом». 27 грудня 2019 року «Газпром» заплатив «Нафтогазу» $2,9 млрд (з урахуванням пені).

 Читайте також: 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: