Зеленський провів термінову нараду щодо теракту РФ в Оленівці

Зеленський провів термінову нараду щодо теракту РФ в Оленівці
Президент України провів нараду щодо теракту окупантів в Оленівці
фото: Офіс президента

За результатами наради ухвалено спільну заяву представників силових структур та омбудсмена

Президент Володимир Зеленський провів нараду щодо теракту в Оленівці, умисно влаштованого окупантами. Про це повідомляє Офіс президента.

У нараді взяли участь Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний, начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов, виконувач обов'язків голови Служби безпеки Василь Малюк та уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Вони докладно доповіли Главі держави про теракт, який стався сьогодні в Оленівці на тимчасово окупованій території Донецької області, мотиви російської сторони та технічну підготовку до злочину.

Представники вказаних силових структур України висловили консолідовану позицію щодо подій в Оленівці, яка була закріплена у їхній Спільній заяві щодо масового вбивства українських військовополонених.

У заяві наголошується, що жоден працівник колонії, бойовик «ДНР» чи російський військовий, які здійснювали охорону приміщення, згідно з коментарями російської сторони, внаслідок вибуху не постраждав. Одразу після вибуху Росія звинуватила Україну в обстрілі цього закладу з використанням американської зброї та вбивстві українських військових.

Головнокомандувач ЗСУ, в. о. голови Служби безпеки, начальник ГУР МОУ та уповноважений Верховної Ради з прав людини заявляють, що на спланований характер цього злочину та скоєння його російською стороною вказують багато задокументованих доказів, зокрема умисне переведення бійців у нове приміщення незадовго до вибуху, аналіз характеру ушкоджень та руху вибухової хвилі, перехоплення телефонних розмов бойовиків, відсутність обстрілів у вказаному місці тощо. Все це не залишає сумніву: вибух в Оленівці був російським терористичним актом і грубим порушенням міжнародних домовленостей.

Враховуючи вищевказане, очільники відомств вимагають від Організації Об'єднаних Націй та Міжнародного комітету Червоного Хреста, які виступали гарантами життя та здоров'я українських військовополонених, негайно відреагувати на терористичний акт, вчинений Російською Федерацією. 

Вони мають невідкладно відправити своїх представників, уповноваженого ВРУ з прав людини та представників Об'єднаного центру з пошуку та звільнення полонених до колонії в Оленівці на тимчасово окупованій території Донецької області з метою інспекційної місії.

Нагадаємо, російські війська 29 липня обстріляли колонію №120 в окупованій Оленівці Донецької області. Там загарбники утримували в полоні українських військових та цивільних. Внаслідок атаки загинули близько 40 людей, ще 130 – зазнали поранень.

Згідно з даними розвідки, акт тероризму з боку збройних сил окупанта здійснений руками найманців зі складу приватної військової компанії Вагнера (Ліга) за особистою командою номінального її власника – Євгена Пригожина. 

Тим часом окупанти зробили зізнання в тому, що українських полонених в Оленівці вбила Росія.

Генштаб ЗСУ повідомив, що обстріл було зроблено для того, щоб звинуватити Україну в скоєнні воєнних злочинів та приховати тортури над полоненими.

Також засновник і перший командир полку «Азов» Андрій Білецький заявив, що цієї ночі росіяни вбили частину полонених «азовців» під час удару по вʼязниці в тимчасово окупованій Оленівці. За його словами, бійці полку були переведені в окрему будівлю. Білецький наголосив, що російське командування обставило масове убивство полонених як дії української армії. 

До слова, піротехніки помітили шокуючі деталі у відео з Оленівки.

Читайте також:

Окупанти розповіли, як влаштували удар по Оленівці: перехоплення СБУ 

Шокуючі кадри з Оленівки. Окупанти вбили десятки українських полонених

«Світ має визнати РФ державою-терористкою» – Кулеба про обстріл Оленівки

Офіс президента відреагував на жахіття в Оленівці


 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: