Феєрверк з плюшевих свиней. Як у столиці протестували через корупцію в «Оборонпромі»

тема дня
Феєрверк з плюшевих свиней. Як у столиці протестували через корупцію в «Оборонпромі»
Протестна акція в урядовому кварталі, 16 березня 2019 року
Фото: Михайло Глуховський, Главком

На акцію протесту проти розкрадань в «Оборонпромі» вийшли кілька тисяч людей

16 березня у Києві можна було побачити, як літають свині. На щастя, внаслідок такої незвичайної акції протесту проти розкрадань в «Укроборонпромі», влаштованої «Національним корпусом», попри усі тривожні прогнози, ніхто не постраждав... Хіба що правоохоронці біля НБУ,  в яких мітингувальники поцілили м'якими іграшками.

На акцію вийшли близько 10 тисяч людей (за підрахунками самого «Нацкорпусу»), аби підтримати наступні вимоги націоналістів до чинної влади:

  1. Взяти під варту та арештувати рахунки і майно екс-першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського (раніше мав прізвище Свинарчук), учасників схеми - Ігоря Гладковського, Віталія Жукова, Андрія Рогозу, керівництва ДК «Укроборонпром», а також директорів усіх державних підприємств, які були учасниками схеми, за вчинені ними злочини (щонайменше, ст. 191, 364, 368, 369, 369-2 КК України);
  2. Призначити усім винним у розкраданні оборонного бюджету максимальні строки позбавлення волі з конфіскацією належного їм майна;
  3. Оприлюднити матеріали всіх кримінальних проваджень, пов’язаних із розкраданням коштів оборонного бюджету, у частині, яка не відноситься до інформації з обмеженим доступом;
  4. Генеральному прокурору щотижня звітувати щодо стану розслідування кримінальних проваджень, пов’язаних із розкраданням коштів оборонного бюджету.

Скандал щодо розкрадань в «Укроборонпромі» тягнеться з 25 лютого - тоді в ефірі телепрограми «Наші гроші» журналісти оприлюднили докази корупційних схем в оборонній галузі України і назвали імена їх фігурантів.

Як відбулась акція «народного гніву»  - у фоторепортажі «Главкома».

Початок акції протесту заплановано на 12:00, але вже об 11:30 на Хрещатик підтягуються організовані групи мітингувальників. Частина з них вщент заповнює підземний перехід під Майданом Незалежності, оскільки на вулиці дощить.

Попри негоду, підтримати протести щодо розкрадань в оборонці прийши близько десяти тисяч людей (за словами речника «Нацкорпусу» Олександра Алфьорова).

Акція протесту проти корупції в «Укроборонпромі» 16.03.19. Автор фото - М. ГлуховськийАкція протесту проти корупції в «Укроборонпромі» 16.03.19. Фото: М. Глуховський

Хоч організатори акції і запевняли, що захід відбудеться без політичної агітації, тисячі курток з написами на спині «Національний корпус» роблять свою справу і без партійних прапорів.

«Національний корпус» на мітингу проти корупції в «Укроборонпромі». Фото: М.Глуховський«Національний корпус» на мітингу проти корупції в «Укроборонпромі». Фото: М.Глуховський

Серед натовпу також видніються сотні представників силового блоку «Нацкорпусу» - «Національних дружин», а також людей з жовтими пов’язками, які символізують підтримку добровольців на війні.

О 12:15 люди перекривають Хрещатик. На умовній «сцені» починають лунати заклики арештувати винних у розкраданнях, а також притягнути до відповідальності вище керівництво країни. Серед промовців - учасники бойових дій, мати вбитої юристки Ірини Ноздровської, голова ГО «Товариство українських офіцерів» Володимир Лиходовський…

Відсторонений від посади мера Сміли Олексій Цибко також приїхав виступити на акції протесту. Як відомо, це місто на Черкащині посеред зими не перший рік опиняється без опалення. Центральна і місцева влада свого часу обвинувачували одне одного у доведенні міста до такого стану, конфлікт широко висвітлювали центральні ЗМІ. «… Був Янукович, який нас грабував. А ці що роблять? Грабують і вбивають, негідники! Тому збираємося плече до плеча… Банду геть!» - з надривом виголосив з імпровізованої сцени екс-чиновник.

Цікаво, що Цибко має дуже різні політичні інтереси. Свого часу його помічали разом із Саакашвілі, який «проривався» через кордон. У Фейсбуці «гуляє» фотографія, де міський голова Сміли сидить на фоні прапора Росії і прапора «Всеросійської партії ветеранів Росії». Лідер фракції БПП Артур Герасимов заявляв також про близькість Олексія Цибка і Юлії Тимошенко. 

Відсторонений від посади мера Сміли Олексій ЦибкоВідсторонений від посади мера Сміли Олексій Цибко

Під час майже усіх виступів біля сцени з піднятим плакатом «Надія є» стояла сестра арештованої народної депутатки Надії Савченко - Віра Савченко.

Віра СавченкоВіра Савченко. Фото: @stasdeina

«Я підтримую протести проти цієї влади, яка хоче її узурпувати і залишитися, як Путін, назавжди», - сказала Віра Савченко у коментарі «Главкому». На її думку, так, як ця акція, починався Майдан у 2014 році. Між тим вона воліє не називати силове протистояння, яке трапилось п’ять років тому, «Майданом»: «Для мене не Майдан - палити БТР, стріляти в «беркутівців». То був не Майдан. Тоді було хитання, бо треба було переворот робити. А ми, українці, виходили на Майдан за свої права. Ось це Майдан, мирна акція з вимогами до влади», - обводить поглядом Майдан Незалежності Віра Савченко.

Неподалік від сцени з’являється лідер «Національного корпусу», нардеп Андрій Білецький.

«Якщо вони цього разу не почують, ми підемо до них додому», - обіцяє він. На думку Білецького, Порошенко не хоче карати Гладковських, оскільки «чудово знає, що якщо сьогодні зрадить він, завтра його зрадять вони».

«Посади Свинарчуків сьогодні, або завтра сидітимеш сам», - звертається Білецький до президента, після чого закликає учасників мітингу формувати колону і прямувати до Адміністрації президента.

Андрій БілецькийАндрій Білецький. Фото: @stasdeina

О 13:30 колона вирушає на Банкову. Попереду їде «звукомашина» з піснями, на кшталт «Вставай» Океана Ельзи, саму колону очолюють люди з транспарантами, на яких - заклики посадити за грати «Свинарчуків-мародерів».

Акція протесту проти корупції в «Укроборонпромі» 16.03.19. Фото: @stasdeinaАкція протесту проти корупції в «Укроборонпромі» 16.03.19. Фото: @stasdeina

Маршрут стелиться Хрещатиком до Європейської площі, повертає на Грушевського, проходить повз Кабмін і Верховну Раду (біля входу до кожної з цих установ «на стрьомі» стоять по півсотні поліцейських в шоломах), повертає на Шовковичну.

Правоохоронці біля Верховної РадиПравоохоронці біля Верховної Ради. Фото: @stasdeina

На перехресті Шовковичної та Інститутської Білецький зупиняє колону і тихо говорить: «Через хвилину заряджаємо».

Андрій БілецькийАндрій Білецький. Фото: @stasdeina

З'являються люди з великими чорними пакетами. Якийсь чоловік у масці проносить картонний манекен Гладковського з «відрубаними руками». У натовпі ширитися сумнів щодо подорожі на Банкову - атмосфера стає тривожною.

Манекен ГладковськогоМанекен Гладковського. Фото: @stasdeina

І тут - постріл. Багато «пострілів» у небо м’якими іграшками у вигляді різнокольорових свиней - натяк на скандал за участю екс-Свинарчуків - батька та сина. Акція-то мирна.

Єдиними, хто «постраждав» від іграшкових свиней, стали охоронці Нацбанку - частина протестувальників вирішила влаштувати і їм «феєрверк»...

Акція закінчилася на Банковій ще одним «феєрверком», кількома виступами активістів і «Молитвою українського націоналіста».

Протягом усього заходу не сталося жодної сутички. Проте у Полтаві, де «Нацкорпус» і «Нацдружини» спробували провести подібну акцію, все пройшло не так спокійно. Сьогодні в обласний центр приїхав Петро Порошенко. Кілька десятків активістів прийшли «на зустріч з президентом» і почали жбурляти у поліцейських іграшкових свиней. На відміну від Києва, де поліція дозволила активістам закидати себе іграшками, у Полтаві правоохоронці зупинили акцію, застосувавши силу. Пояснили це прагненням не допустити загострення ситуації. За даними місцевого видання «Полтавщина», поліція затримала 15 активістів.

 

Анастасія Дейна, Михайло Глуховський, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: