Експерти розповіли, чому буксує реформа пенітенціарної системи

Експерти розповіли, чому буксує реформа пенітенціарної системи
Світлина з відкритих джерел

4 вересня міністерство юстиції прийняло у новій редакції правила внутрішнього розпорядку установ виконання покарань. За словами заступника міністра юстиції Дениса Чернишова, оновлений порядок враховує рекомендації правозахисних та міжнародних організацій в сфері прав людини. Але експертне середовище обурене, що нові правила мають старе обличчя. Головний принцип реформи пенітенціарної системи - змінити систему з каральної на виправну - не передбачається. Такі думки висловив Павло Федоров, ГО «Альянс Української Єдності», під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

На думку Федорова, залучення правозахисних організацій до процесу реформи пенітенціарної системи, зокрема щодо написання правил внутрішнього розпорядку 

, було зроблено тільки для створення картинки, мовляв громадськість та експерти беруть участь.

«Але за зачиненими дверима  зробили те, що вигідно керівництву пенітенціарної системи. Тому ми маємо такий документ, як правила внутрішнього розпорядку, яким керуються адміністрації місць несвободи, що не відрізняється від попередніх документів. Дуже не хотілося, щоб надалі використовувалася громадськість  для картинки. Я стверджую, що останні 3-4 роки запрошували всіх на підкомітет ВРУ обговорювати, але маємо те, що маємо – старі правила перекочували в нові», - говорить експерт.

Головною проблемою у гальмуванні реформи Федоров вбачає у відсутності нових облич та повернення старих кадрів, які виховані радянською системою виконання покарань.

«Всі люди старої формації, котрі виховані в старій пенітенціарній системі, яка була побудована на принципі покарань, будуть в опозиції до нових змін. Ніхто нічого не хоче міняти. Вони там мають вигоди зі своїх посад, вони там захищені, і з реформою вони змушені будуть піти. Реформу повинні зробити нові кадри, які матимуть прогресивне мислення, які мають іншу ментальність, які не виховані в радянській системі. І у зв’язку з тими документами, які були прийняті нещодавно, я бачу, що старі кадри беруть верх. Якщо будемо дивитися  за тими призначеннями, які відбуваються в пенітенціарній системі, то ми побачимо, що очолюють її люди, які там давно працювали, нових облич немає. Зараз керує і очолює пенітенціарною системою харківська команда на чолі з паном Крикушенком. Колонії, які вони очолювали, мали найбільше скарг. Але чомусь ці кадри були призначені? Мабуть тому, що ці старі кадри забезпечують «стабільність» цієї системи», - продовжує Федоров.

Головний принцип реформи змінити систему з каральної на виправну.

«Оцінювати начальника колонії треба за критерієм скільки людей було ресоціалізовано і повернуто в суспільство, який відсоток не став скоювати повторно злочин. А оцінюють по тому, що виробляє колонія, яку продукцію дає, скільки виконала замовлень. Це не є показник роботи виправних колоній», - переконаний Федоров.

Оскільки міністерство юстиції проігнорувало поради експертів, правозахисників щодо створення нових правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань, то на цю ситуацію вони звернуть увагу Європейського комітету проти катувань та інших міжнародних організацій. 

Переглянути запис прес-конференції

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: