Колишній депутат пояснив, чому не треба створювати нову Конституцію

Колишній депутат пояснив, чому не треба створювати нову Конституцію
Світлина з відкритих джерел

Приймати нову Конституцію із новими конструкціями не треба. Це призведе ро розбалансування та протиріч. Навпаки вкрай необхідно прийняти конституційні закони, в який був би розписаний механізм реалізації положень основного закону. Такі переконання висловив народний депутат кількох скликань, один із «батьків» Конституції України Іван Заєць під час прес-конференції в пресс-центрі «Главком».

Чинна Конституція ще не вичерпала свого потенціалу як політично-юридичний документ.

«Сьогодні багато політиків ставлять питання про нову Конституцію, нерозуміючи, що ця Конституція ще не вичерпала свій потенціал як цілісний політично-юридичний документ. Коли ухвалювалася Конституція, то передбачалося, що треба у розвиток цієї Конституції ухвалити 50-90 конституційних законів або органічних законів як це назхивають у Франції.  Ці закони повинні були створити законодавчий механізм реалізації того чи іншого положення Конституції. Хоч Конституція і є законопом прямої дії, але сама манера виписування Конституції така, що загальні принципи, підходи, тобто каркас законодавчої системи. Тому механізми реалізації виписуються в конституційних законах або простих законах. До цих пір по ухваленню конституційних законів не зроблено», - наголошує Заєць.

Колишній депутат звертає увагу на проблемі не прийняття конституційних законів на прикладі статей про мову та державні символи.

«Наприклад, подивімося на статтю 10 КУ. Там сказано, що застосування мов регламентується законом України. Державна мова немає свого закону про українську мову, в якому було б розгорнуто статті, що регулюють використання української мови як державної на всій території і у всіх сферах. Є рішення КСУ від 1999 року, який тлумачить цю статтю. Але саме тлумачення сьогодні політики взагалі не бачать. Хоча немають права цього робити, бо це теж законодавство», - продовжує Заєць.

На його думку, відсутність закону стримує розвиток України як держави національного типу і дає можливість спекулювати на цій темі. Якби був би ухвалений такий закон, питання було б вирішено.

Теж саме стосується і символіки. «Герб – це не просто проста штучка. Це треба виписати. Це візуальний образ, який фіксує нашу історію. Як помістити малий герб - Тризуб, як поставити печатку – козак з мушкетом, яке обрамлення має бути, як це політично має бути оформлено? Питання треба вирішувати. Символіка складна річ», - говорить колишній депутат.

Він розчаровано зауважує, що сучасні парламентарі повинні були б опікуватися створенням констиуційних законів, а не змінювати власне Конституцію. «Якщо змінити Конституцію і запровадять нові конструкції, то треба буде змінювати всю законодавчу систему. Це призведе до невизначеності, до протиріч. Тому я і кажу нашим політикам, щоб вони формували свою політичну свідомість під засади існування демократичної держави, а не намагайтеся через Конституцію ці засади спотворити і підтягнути під ваш особистий чи корпоративний інтерес», - резюмував Заєць.

Переглянути прес-конференцію

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: