Оновлена програма житлових субсидій зменшить кількість отримувачів - експерт

Оновлена програма житлових субсидій зменшить кількість отримувачів - експерт

Оновлена програма житлових субсидій направлена на те, щоб зменшити кількість отримувачів соціальної допомоги. Таку думку висловив Олександр Сергієнко, директор аналітично-дослідницького центру «Інститут міста» під час конференції у прес-центрі «Главкома».

Цього року дохід сім’ї буде обраховуватися за попередніми чотирма кварталами, а не за попередній рік.

«Пам’ятаєте, на початку року, коли Гройсман оголосив  про зростання мінімальної заробітної плати до 3200 грн., всі експерти казали не хвилюватися тим, хто отримує субсидії, адже  це відіб’ється на розмірі  субсидій лише через рік. Тому що за правилами дохід сім’ї обраховується за попередній рік. Однак, я та решта експертів виявилися занадто наївними. Міністерство  соціального захисту через Кабмін, за декілька місяців, змінив правила нарахування. Тепер нарахування будуть не за минулий рік, а за попередні чотири квартали. Це суттєво, адже з початку року мінімалка вже 3200 грн. З одного боку уряд ніби протягнув пачку грошей громадянам, а з іншого – забрав соціальну допомогу через зростання», - говорить Сергієнко.

Він звертає увагу, що сезон опалення для тих, хто використовує газ, скорочується на 1 місяць.

«Зараз поясню чому це так. Раніше субсидії нараховувалися з 1 жовтня до 1 травня, тобто на 7 місяців, а тепер з 15 жовтня до 15 квітня. Ніби й логічно, але чи залишиться стимул (економити – ред..) у тих, хто опалюється газом - не зрозуміло. Тому що цей рік уряд увів грошову компенсацію за 100 кубометрів газу, або 150 кіловат годин, якщо у вас електричне опалення. Але ж люди могли зекономити набагато більше. За старими правилами воно залишалося у них на рахунку, а за новими їм все обріжуть та скажуть: «Ось вам гроші за 100 кубів газу, за 150 кіловат , і все, до побачення», - говорить Олександр Сергієнко.

Також експерт зазначає, що переплати за рахунки будуть надходити до державного бюджету.

«Доходить до анекдоту. До мене звернулася одна сім’я, яка минулого літа встановила лічильник. Компанія, яка встановлювала,  зобов’язалася передати всі документи до «Київенерго», щоб цей лічильник взяли на облік та рахували по ньому. Однак вийшов збій і продовжували приходити платіжки за гарячу воду по нормативу. Сім’я - сумлінний платник і вона вирішила почекати та платила по цим платіжкам. А через півроку, коли нарешті можна було достояти в черзі до «Київенерго»,  прийшли туди з заявою і вийшло, що сім’я переплатила 1800 грн.  Цього літа ось ці 1800 грн почали поступово зникати. Сім’я знову звернулася письмово до «Київенерго» з питанням в чому проблема. Їм відповіли, що є окрема постанова Кабінету Міністрів про повернення надмірно сплачених субсидій.  Розумієте, який маразм. Надмірно сплачені субсидії надходять до «Київенерго» і вони повинні повертати в держаний бюджет. Замість  цього Київенерго залазить в кишеню цієї сім’ї  та їх грошей, які вони чесно заплатили за гарячу воду, починають забирати та повертати до державного бюджету. Більшого маразму вигадати не можливо. Це один з багатьох фактів, який показує, що система субсидій та визначення платежів за житлово-комунальні послуги не справляється з тим навантаженням, яке викликано різким минулорічним підняттям тарифів», - розповідає Сергієнко.

Експерт звертає увагу, що у разі зміни доходів або складу сім’ї потрібно подавати нову заяву та декларацію. 

А також наголошує, що двомісячна заборгованість сприятиме втраті субсидії. За словами експерта це може суттєво зменшити людей, які отримують субсидії.

 «Ввели правило, що якщо у вас заборгованість за 2 місяці, то вас мають право позбавити субсидії.  Людина може на один день затриматися з платежем,  або не спрацює Укрпошта, Ощадбанк, які приймають ці платежі. Наприклад, сплатять в п’ятницю, а проводку зроблять в понеділок чи вівторок - це чисто технічний момент. Якщо таке повториться і наступного місяця, то сім’ю автоматично викидають з переліку отримування субсидій», - говорить Сергієнко.

Також експерт зазначає, сума заборгованості визначається як 20 неоподаткованих мінімумів, тобто 340 грн.

« Уявляєте, на фоні тисячних платежів така маленька сума може призвести до великої катастрофи. Багато сімей знаходяться на межі. Якщо раптом вони втратять субсидію, то їх поставлять перед вибором або їсти, або платити за комуналку», - розповідає Олександр Сергієнко.

Субсидія на дачі та садові будинки буде нараховуватися з місцевого бюджету. За словами експерта не кожне місто може собі це дозволити.

«У нас є багато пенсіонерів, які з виходом на пенсію залишають дітям квартири, а самі живуть на дачах. Логічно, що потрібно оформлювати ці дачі, як житлові приміщення. Навіть, якщо там одна електрика, то надавати субсидію хоча б на неї. Уряд увів таке положення. Так, можна надавати субсидію, але за рахунок місцевого бюджету. Добре ще Київ, який має 37-38 мільярдів грн. бюджету. Він може собі дозволити утримувати пенсіонерів та допомагати їм жити на дачах. Але решта міст зі своїми бюджетами  не може дозволити собі таку розкіш. Ці норми я вважаю блюзнірськими», - пояснює директор аналітично-дослідницького центру «Інститут міста».

Відбулося внесення змін до правил надання житлово-комунальних послуг. Містам, які більше ніж на 50 % забезпечені загально будинковими лічильниками тепла, то нарахування відбувається ніби в усіх є лічильних. Експерт зазначає, що раніше це робилася за тепловим навантаженням.

Олександр Сергієнко зазначає, що усі ці зміни направлені  на те, щоб зменшити кількість людей, які отримують пільги.

«Будь-який чиновник думає не про, щоб зробити людині краще, а як скоротити бюджетні витрати та  зекономити гроші. Всі ці зміни направлені на те, щоб відсікти якусь кількість сімей від отримання соціальної допомоги», - говорить директор аналітично-дослідницького центру «Інститут міста».

Також експерт зазначив, що цього року за субсидіями звернулося понад 7 мільйонів господарств.

«Це на 74,6% більше, ніж минулого року. Де ж те зростання добробуту, якщо за соціальною допомогою звернулося на 75 % відсотків більше ніж у минулому році. Ось вам блюзнірство нашої влади», - підсумував Сергієнко.

Пропонуємо переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: