В Україні знімають фільм про столітню історію українського флоту. Презентовано тизер

В Україні знімають фільм про столітню історію українського флоту. Презентовано тизер
Світлина з відкритих джерел

Розпочалася робота над повнометражним документальним фільмом «Український флот. Столітня традиція». Фільм розповідає історію від заснування та становлення українського флоту в часи Визвольних Змагань 1917-1921рр., відновлення ВМС України, “холодної війни” з Чорноморським флотом Радянського Союзу 1992-1996рр. до анексії Криму та модернізації і реформування Військово-Морських Сил України у новій реальності гібридної війни. Про це розповіли продюсер фільму Сергій Малярчук та оператор Павло Липа під час презентації тизеру кінострічки в пресцентрі «Главком».

Ідея виникнення великого фільму про столітню традицію українського флоту виникла ще за часів, коли творча група працювали над попередньою документальною роботою «Крим, як це було» у 2015 році. «Сьогоднішній наш документальний проєкт не стільки про кораблі, скільки про людей, про наших моряків. І цей фільм дуже на часі», - розповідає Малярчук.

Фільм знімає DocNoteFilms за сприяння Українського культурного фонду.

«Наші моряки люблять повторювати, що наша країна – морська держава. Але, як мені здається, це не очевидно для більшості населення. Наше завдання розказати про те, що флот є, він існував і до кримських подій, він має уже свої сформовані за роки незалежності традиції і вони мають власну історію, про яку мало розповідають. На мій погляд, цю історію потрібно досліджувати документально поки є ще свідки того, що, наприклад, відбувалося в 1992-1993 роках. А відбувалося все практично так само, як і в 2014 році», - каже Липа.

Фільм розповідає історію від заснування та становлення українського флоту в часи Визвольних Змагань 1917-1921рр., відновлення ВМС України, “холодної війни” з Чорноморським флотом Радянського Союзу 1992-1996рр. до анексії Криму та модернізації і реформування Військово-Морських Сил України у новій реальності гібридної війни.

«У фільмі ми починаємо наше документальне дослідження з 1917 року, коли підняли перші сигнали у Севастополі на кораблях. Там були підняти не тільки українські прапори, а й були підняті сигнали «Хай живе вільна Україна!». І зробили це всі кораблі Чорноморського флоту. У 1918 році в УНР був свій власний флот. Працюючи над фільмом, я бачу як історія повторюється і через сто років», - каже Липа.

Продюсер фільму стверджує, що відзнятий тизер уже викликав реакцію неприйняття Росією, бо в розумінні північного сусіда в Україні не може бути власного флоту і тим більше його історії.

«Катерина ІІ переписувала історію що стосувалася Запорізької Січі, їхньої військово-морської справи і формування української державності. Це все переписувалося, дезавуальовувалося і замовчувалося. І сьогодні, коли ці факти розкриваються, то вони є дуже і дуже незручними для нашого північного сусіда. Вони категорично не хочуть сприймати, що є якийсь взагалі український флот і тим більше його історія!», - продовжує Малярчук.

Робота над фільмом триватиме півтора роки.

Переглянути запис прес-конференції

Тизер фільму «Український флот. Столітня традиція»

Переглянути фільм «Крим, як це було»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: