Президент Федерації волейболу пояснив, чому Україна відмовилася визначати чемпіонів

Президент Федерації волейболу пояснив, чому Україна відмовилася визначати чемпіонів
Львівські «Кажани» цьогоріч не зможуть відстояти чемпіонського титулу
ВК «Барком-Кажани»

Директорат Федерації волейболу України прийняв непросте рішення

Федерація волейболу України прийняла рішення цьогоріч не визначати чемпіонів країни серед чоловіків і жінок.

Як відомо, через пандемію коронавірусу та згідно постанови Кабінету Міністрів від 11 березня поточного року про запобігання його поширенню на території України, Директорат ФВУ прийняв рішення призупинити XXIX чемпіонат України-2019/2020 в усіх лігах до закінчення офіційно оголошеного терміну дії карантину - 3 квітня. Зокрема в жіночій та чоловічій Суперлігах. При цьому національна федерація керувалася наміром визначити чемпіонів та призерів виключно за спортивним принципом, а не якимось вольовим рішенням. Однак ускладнення ситуації з COVID-19 у нашій країні та відповідне рішення Кабміну продовжити термін дії карантину до 24 квітня таки змусили вирішити долю медалей в обох елітних дивізіонах іншим шляхом.

«Оскільки переважна більшість керівників команд Суперліги висловилася за бажання обов’язково дограти чоловічий та жіночий чемпіонати, то ми його підтримали і саме тому не завершили змагання достроково, а призупинили їх до закінчення дії карантину – 3 квітня, - пояснив логіку прийняття рішень президент Федерації волейболу України Михайло Мельник. - З огляду на те, яка запекла боротьба об’єктивно очікувалася у чоловічому плей-оф та неймовірну інтригу у суперечці за останню путівку до квартету найсильніших – у жінок, це рішення виглядало найбільш справедливим і повністю відповідало вимогам спортивного принципу. Але оскільки днями Кабмін вирішив продовжити карантин до 24 квітня, то відкладати «з’ясування стосунків» в обох Суперлігах ми вже не мали змоги». 

Відповідно, членам Виконкому ФВУ було запропоновано оперативно визначитися у трьох наступних питаннях:

Перше – визначити чемпіоном та призерами чоловічої Суперліги команди, які посіли відповідні місця за підсумками першого етапу змагань або ж проголосувати за завершення чемпіонату без визначення лауреатів і, відповідно, без вручення медалей?

Друге – визначити чемпіоном та призерами жіночої Суперліги команди, які посіли відповідні місця за підсумками першого етапу змагань без урахування 17-го і 18-го турів або ж проголосувати за завершення чемпіонату без визначення лауреатів і, відповідно, без вручення медалей?

Третє – як визначити представників України в єврокубках: за їхнім становищем у турнірних таблицях на цей момент або за рейтингом, складеним на майбутньому спеціальному засіданні Виконкому ФВУ відповідно до результатів виступів у чемпіонатах-2019-2020?

Варто зауважити, що всі три питання, насправді, дуже складні. Адже у перших двох випадках інші волейбольні країни в аналогічній ситуації приймали різні рішення. Останній приклад – Польща, яка пішла найбільш незвичним шляхом. Оскільки у жіночій лізі відбулися всі матчі першого етапу, то там чемпіон і призери були визначені за його підсумками. Натомість у чоловічій лізі до закінчення першого етапу команди не дограли два тури. Відповідно, керівництво польської федерації спільно з президентами клубів дійшли згоди завершити чемпіонат без визначення чемпіона та призерів.

Третє питання – теж досить суперечливе, бо, зокрема, лідери жіночого чемпіонату - «Прометей» і «Хімік» - не встигли зіграти між собою в Південному, оскільки мали зробити це у заключному 18-му турі.

Зрештою, всі 24 члени Виконкому ФВУ проголосували наступним чином.

1. Визначити чемпіоном та призерами чоловічої Суперліги команди, які посіли відповідні місця за підсумками першого етапу змагань – 5 голосів. Завершити чемпіонат без визначення лауреатів і відповідно без вручення медалей – 19 голосів.

2. Визначити чемпіоном та призерами жіночої Суперліги команди, які посіли відповідні місця за підсумками першого етапу змагань без урахування 17-го і 18-го турів – 4 голоси. Завершити чемпіонат без визначення лауреатів і, відповідно, без вручення медалей – 20 голосів.

3. Визначити представників України в єврокубках за їхнім становищем у турнірних таблицях на цей момент – 6 голосів. Визначити їх на майбутньому спеціальному засіданні Виконкому ФВУ відповідно до результатів виступів у чемпіонатах-2019-2020 – 18 голосів.

Також варто зауважити, що проти визначення чемпіонів та призерів за результатами останнього розташування у таблицях висловилися насамперед керівники тих команд, які претендували на місця на п’єдесталах найбільш вірогідно. Зокрема, президент чоловічого клубу «Барком-Кажани» Олег Баран. А президент жіночого «Прометея» Володимир Дубинський заявив, що підтримає будь-яке рішення федерації.

Водночас у класі ніхто не понижуватиметься. Адже на наступному засіданні виконкому ФВУ буде стояти питання про збільшення представництва у чоловічій та жіночій Суперлігах наступного сезону до десяти учасників.

Стосовно представництва України у майбутніх єврокубкових турнірах, то проблема тут лише одна: хто гратиме у жіночій Лізі чемпіонів – «Прометей» чи «Хімік»? Адже наразі наша країна має у цьому турнірі тільки одну ліцензію. Проте це питання може вирішитися найоптимальнішим чином. Пан Мельник мав майже годинну розмову з керівництвом ЄКВ і обговорив зокрема цю тему. Наразі існує висока вірогідність, що через наслідки коронавірусу деякі клуби можуть відмовитися від участі у найпрестижнішому єврокубку. Тож не виключений варіант, що наша країна отримає нагоду заявити дві команди – і «Прометей», і «Хімік». Оскільки ж заявки до єврокубкових турнірів ЄКВ продовжила до кінця літа, то тут ситуація ще терпить.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: