IAAF за хабарі покривала позитивні проби шести російських легкоатлетів – ЗМІ

IAAF за хабарі покривала позитивні проби шести російських легкоатлетів – ЗМІ

Спортсмени платили за нерозголошення інформації про результати допінг-проб від 300 до 700 тисяч євро

Шість російських спортсменів давали великі хабарі Міжнародній асоціації легкоатлетичних федерацій (IAAF) за приховування позитивних допінг-проб, повідомляє ARD.

З 2011 року принаймні шестеро росіян заплатили за нерозголошення інформації про результати допінг-проб від 300 до 700 тисяч євро, стверджує ARD за результатами розслідування, яке проводилося спільно з французьким виданням Le Monde. Документи, що підтверджують це, опинилися в розпорядженні паризької прокуратури, яка займається розслідуванням фінансових злочинів в IAAF.

Зазначається, що єдиним спортсменом, який спочатку потрапив під слідство, виявилася російська бігунка Лілія Шобухова. Однак потім стало відомо про підозрілі проби й інших російських атлетів – Валерія Борчина, Ольги Каніськіної, Володимира Канайкіна, Сергія Кірдяпкіна і Юлії Заріпової, яка виступає в бігу з перешкодами. Передбачається, що всі вони зазнали шантажу з боку чиновників IAAF.

Згідно з даними розслідування, після отримання хабарів представники IAAF ігнорували позитивні проби, тоді як спортсмени змагалися і вигравати медалі. Згідно з документами, які опинилися в розпорядженні ARD, шість росіян належать до списку з 23 спортсменів, чиї імена фігурують у файлі, пов'язаному з приховуванням допінгу. У свою чергу екс-президент Всеросійської федерації легкої атлетики і колишній скарбник IAAF Валентин Балахничов неодноразово повідомляв IAAF про сумнівні результати проб російських атлетів.

За даними слідчих, через Балахничова, який виступав як посередник у схемах екс-голови IAAF Ламіна Діака, пройшло близько 1,5 мільйона євро. Сам Діак відкинув звинувачення про те, що російські спортсмени давали хабарі, і в здирництві з боку IAAF.

Крім того, сумнівною в цій справі є роль Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA). Президент організації Крейг Ріді стверджував, що ніколи не чув про випадки вимагання у IAAF. Проте стало відомо, що восени 2014 року WADA відправило листа комісії IAAF з етики, в якому повідомила про останніх два підозрілих результати аналізів крові російських спортсменів і про свої підозри щодо шантажу. При цьому агентство не зробило нічого для розслідування цих фактів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: