Президент Федерації біатлону України: Ми зобов'язані створити команду до Пекіну-2022. Це питання принципу

Президент Федерації біатлону України: Ми зобов'язані створити команду до Пекіну-2022. Це питання принципу
Володимир Бринзак заявив, що готовий негайно покинути свою посаду

Володимир Бринзак підбив підсумки першого триместру біатлонного сезону

Завершився перший триместр біатлонного сезону. Грудень виявився важким і неоднозначним для українського біатлону. Разом з тим, в ньому знайшлося і місце для значного успіху: як перемога Юлії Джими і подіум одиночного міксту в Поклюці.

Про всі найбільш важливі моменти в житті нашої команди і всього вітчизняного біатлону - у великому інтерв'ю з президентом Федерації біатлону України Володимиром Бринзаком.

Розмова вийшла настільки об'ємною і всеохоплюючою, що довелося розділити її на дві частини для зручності сприйняття. Сьогодні - перша з них.

Про обурення Підручного роботою сервіс-бригади після етапу в Нове Место

«В першу чергу, я б радив Дмитру такі питання вирішувати за столом на зборах команди, а не через пресу. Я був на двох етапах Кубку світу - в Поклюці і Гохфільцені, і ніхто з хлопців з приводу лиж до мене не звертався. Говорили про різні фінансові питаннях - підвищення зарплат, необхідності покупки нового приклада, лиж тощо. Я і сам бачив, що не завжди лижі працювали найкращим чином. Але про те, що так гостро стоїть ситуація зі змащуванням лиж, я дізнався не з команди. Хоча я, напевно, - перший, хто зацікавлений, щоб все було в порядку за всіма складовими роботи всередині команди», - зазначив Бринзак.

«Я для того і приїжджаю на етапи Кубку світу, щоб збиратися разом, за одним столом, задавати питання, знаходити рішення. А не відкладати все на весну або вихлюпувати в пресу постфактум. Зараз же вийшов варіант «Валя Семеренко номер 2» - Дмитро висловився на емоціях в прямому ефірі, а далі пішла хвиля обговорень, яка мало чим допоможе команді і тільки буде шкодити», - сказав він.

.jpg_211Дмитро Підручний

«Як він тепер буде працювати з сервіс-бригадою?  Це питання роботи старшого тренера - налагодити взаємодію всередині команди. Я не можу відповідати взагалі за всі питання: фінансування, сервіс, лікування спортсменів, придбання інвентарю, визначення складу команди і тд. На даний момент у нас такий склад сервіс-бригади, іншого немає, що я можу зробити саме зараз? Будемо сподіватися, що помилки з підготовкою лиж вдасться виправити. Адже це не проста механіка - підкрутив гвинтик, і воно запрацювало. Кожен день робота сервіс-бригади - творчий процес», - говорить Бринзак.

«Зараз дізнався, що вчора і сьогодні не було єдиної думки і не нанесли на лижі спеціальну ручну структуру, яка важлива для поліпшення ковзання лиж у таку погоду. Один із сервісменів, отримавши інформацію від відкатників, вирішив не завдавати структуру. Так чинити не можна. Повинен бути єдиний центр прийняття рішень. Тому - є питання, будемо розбиратися», - запевнив президент Федерації біатлону України.

Про підсумки першого триместру

«У хлопців все більш-менш зрозуміло і прогнозовано. Тільки Підручний випав на старті через хворобу, і зараз починає добирати форму. Прима, Тищенко, Семенов - приблизно на очікуваному рівні. А дівчат мені складно коментувати: то сплеск, то спад ... Зараз буде вкаточний збір з 29-го грудня, може, це позитивно вплине на їх стан. Я навіть не можу однозначно оцінити. Тому що були і хороші результати, як сьомі місця Валі і Віти, краще останнє коло у Олени в спринті, ряд хороших результатів Насті, перемога Юлі в Поклюці ... І тут же такі перепади. Чи то проблема в лижах, чи в готовності - треба розібратися без емоцій, суєти, а з холодною аналітикою з професіоналами, тренерами. Але те, що у нас назріла зміна поколінь, сумнівів немає. Ми це знаємо і будемо робити», - запевнив Бринзак.

«Чекаємо і Блашко, і зростання Журавок, і того, що підтягнуться молодші дівчата... Всі ж розуміють, що досвідченим спортсменкам три роки до Олімпіади відбігати буде дуже важко, та ще в такій атмосфері, коли навколо команди бушує ажіотаж, і часом нездорові пристрасті . Але це сезон - експериментальний, на який ми поставили завдання - відновлення квоти і намагаємося визначити, які наші резерви, де їх черпати і з кого формувати команду на Пекін. Та й за короткий час роботи нового старшого тренера складно оцінити, як працює його методика підготовки. Йому теж не просто: коли команда складається зі спортсменів, які готуються за різними методиками у своїх тренерів. А йому відповідати за результат... Ті ж Віта і Валя не хотіли експериментувати - може, це останній рік їх виступів на цьому рівні, і я так розумію, готувалися по добре знайомій їм методиці особистого тренера», - додав він.

Про можливі зміни у тренерському складі

«Це ж стосується і тренерського складу: дивимося, хто і як працює, чи виходить, на думку і результати спортсменів. У команді працювали п'ять тренерів: крім Андрія Прокуніна, це і Григорій Шамрай, Володимир Махлай, Валерій Лєсников, Олександр Біланенко. Пройдемо цю зиму, зберемося навесні і будемо оцінювати сезон. Але і по ходу зими, звичайно, будемо збиратися, коригувати підготовку, приймати рішення. Для цього я поїду на етап Кубку світу в Рупольдінг. Вже зараз можна говорити про те, що в наступному році команда буде зменшена - ми проведемо відбір 7-8 чоловік, як кістяк майбутньої олімпійської команди. Возити 12 спортсменів немає сенсу, потрібно більше індивідуальної роботи зі спортсменами. Але там не буде юніорок», - продовжує президент ФБУ.

«Мені подобається, як працюють Ілля Лопухов з Валентиною Шевченко, і будемо намагатися у них зібрати хорошу юніорську команду. При цьому я не виключаю продовження практики індивідуальної підготовки, якщо в цьому сезоні вона покаже свою результативність. Адже вкрай важливо, щоб спортсмен вірив тренеру. І якщо Настя довіряє татові, Юля довіряє Урошу - треба дати їм можливість працювати разом. Може, хтось ще захоче перейти на індивідуальну роботу, якщо цей сезон не вийде. Або, навпаки - хтось захоче повернутися в загальну групу. У будь-якому випадку, нормальний творчий процес - краще, ніж робота з-під палки з подальшими звинуваченнями, що методика не підійшла, і змусили працювати в команді, де якісь нюанси роботи їм не підходять», - зазначив він.

.jpg_210Юлія Джима може продовжити тренуватися з Урошем Велепецем

Про свою можливу відставку з посади президента Федерації біатлону України

«Припустимо, я піддамся на хвилю негативних висловлювань і піду з біатлону. Я готовий хоч сьогодні. І що далі? Відразу підуть всі спонсори, які підтримують команду на основі особистих контактів. І хто буде вникати, займатися всім цим? У мене ще вистачає сил і знань, щоб розвивати біатлон в Україні на гідному рівні. Це тільки здається, що все добре, механізм працює сам по собі, і треба просто молодого менеджера. А насправді кожен день доводиться вникати у величезну кількість проблем, розуміти, що відбувається на самих різних напрямках. Цього року виповнилося 20 років, як я керую федерацією. За цей період тільки на зимових міжнародних стартах різного рівня завойовано 355 медалей. У той час, як до 1998 року - всього 25. Звичайно, без помилок не обходилося - не помиляється тільки той, хто не працює. Але сказати, що наша команда працювала неефективно - велика несправедливість. Я впевнений, що після попередньої Олімпіади ми зобов'язані створити команду на Пекін-2022. Це питання принципу», - заявив Бринзак.

84603Володимир Бринзак

«З одного боку, у нас кричать: давайте спорт, треба молодь підтягувати. А подивіться, що твориться на місцях? У Тернополі єдину спеціалізовану біатлонну школу закрили, з базою і трасою так нічого і не вирішили. У Буковелі зібралися будувати комплекс - по сумнівним мотивам зірвали тендер. У Сумах траса аварійна, не ремонтується. У Тисовці траса аварійна, на ній вже не можна тренуватися. Школи на місцях не фінансуються - немає грошей на інвентар, на участь в зборах, тільки на зарплату, виїзди на змагання - дуже часто за рахунок батьків. Нічого подібного немає ні в одній країні! Там люди приходять на тренування - ось вам лижі, гвинтівка, патрони, лижоролерна траса, мішені, транспорт - все налагоджено. А у нас жодної траси, жодного стрільбища нормального. Поки займається дитина - куди не йшло, а як тільки старші, і в національну команду не потрапив - немає ні зарплат, ні забезпечення, немає резону продовжувати займатися», - продовжує він.
 
«Тому і маємо - в юнацьких змаганнях бере участь більше сотні чоловік, а у дорослих з труднощами нашкребаємо склад з 7-8 спортсменів. Тому що на місцях для ось цього перехідного етапу немає умов, щоб ростити і готувати спортсменів. І нікому не цікаво цим займатися: вибудувати систему, щоб розвивався спорт, піднімати матеріальну базу», - додав Бринзак.

Про участь Джими у Різдвяній гонці

«Як я б бачив зі своєї дзвіниці, то в такому стані Юлі туди краще не їхати. Але я не керую всім процесом, як би не намагалися це представити деякі коментатори. Це - комерційні змагання, за які платять гроші, і я не можу змушувати когось - їхати чи ні. Є Урош Велепець, який може оцінювати стан спортсменки, є Юля - сама вже доросла людина. Їм вирішувати, вони ж теж будують плани підготовки і хочуть вийти на пік до чемпіонату світу. Але я б не став. Подивіться на Лаура Дальмайєр: спринт була на подіумі, переслідування - десь поруч, але розуміє свій стан і прийняла рішення мас-старт пропускати», - навів приклад президент ФБУ.

«Тому що вона - профі: розуміє, що краще пожертвувати однією гонкою, ніж зараз наламати дров і зіпсувати собі залишок сезону. Якщо у Юлі в останніх гонках не котили лижі - це одне, але якщо вона відчуває, що знаходиться в поганому стані, краще зробити паузу, відкатати і підготуватися до Оберхофу. Але це вирішують спортсменка та її тренер, я не стану вказувати їм, що робити. Чи можливо зробити заміну? Звичайно є такий варіант. Таке було багато раз і в багатьох командах. Дають для залучення вболівальників одну кандидатуру, а фактично в силу ряду причин виступає інший спортсмен. І ніяких проблем не виникає», - підкреслив Бринзак.

За матеріалами biathlon.com.ua


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: