Жахлива аварія Софії Фльорш: що врятувало життя 17-річній гонщиці. Відео

Жахлива аварія Софії Фльорш: що врятувало життя 17-річній гонщиці. Відео
Софія Фльорш

Інцидент на Гран Прі Макао, який ледь не став смертельним, залишив світ автоспорту у шоковому стані

Хоча 17-річна німецька гонщиця й отримала перелом хребта, з’явилось велике відчуття полегшення, що наслідки аварії не стали гіршими ані для неї, ані для інших учасників інциденту.

В автоспорті робота з поліпшення безпеки ніколи не зупиняється, і зрозуміло, що організатори Гран Прі Макао працюватимуть із FIA, щоб упевнитися – вони зробили висновки з аварії.

Motorsport.com розглянув, що саме спричинило цей нещасний випадок, і які заходи безпеки стали ключовими для Софії Фльорш, фотографів і маршалів.

Причини аварії

Хоча аварія Фльорш не потрапила до об’єктивів офіційних телевізійних камер, епізод з інцидентом швидко з’явився у соцмережах, оскільки глядачі на трибунах виклали свої відеоролики онлайн.

Інцидент почався з того, що Софія врізалася у зад боліда Жехана Дарували, який, згідно з думкою Гуанью Чжоу, їхав позаду, уповільнився через жовті попереджувальні прапори.

Китаєць потім пояснював: «Софія їхала дуже близько до Жехана, тому коли він загальмував, у неї не було часу зреагувати. Вона вдарила у праву задню частину боліда, її розвернуло перед Lisboa, де вона влетіла в іншу машину».

Зіткнення з Дарувалою призвело до того, що Фльорш зачепила бар’єри безпеки, які відірвали колеса з лівого боку її боліда.

У той час, коли вона мала б уповільнюватися, вона фактично залишилася без гальм – і на великій швидкості некерованою прямувала до Lisboa. Радари зафіксували, що її швидкість складала 276,2 км/год.

Наїзд на бордюр

Цього року в повороті Lisboa у Макао було встановлено нові бордюри, щоб запобігти – особливо у турингових перегонах і гонках GT – порушенням меж траси.

Нові сині опуклі бордюри, які часто можна побачити у Формулі-1, злегка підведені вгору, і траєкторія некерованого боліда Фльорш перетиналася з ним, отже, щойно вона наїхала на бордюр, як машина злетіла у повітря.

Зазвичай таке не може виглядати ідеальною ситуацією, але, озираючись назад, у цьому випадку це стало щасливим фактором, який допоміг і дівчині, і японському гонщику Шо Цубої уникнути катастрофічних наслідків.

Судячи з відеоматеріалів, які з’явилися в інтернеті, стрибок на бордюрі підняв болід Софії настільки, що він зачепив машину Цубої надто високо, замість того, що завдати прямого удару по кокпіту.

Саме такий випадок стався на Гран Прі Австрії 2002 року, коли Sauber Ніка Гайдфельда поцілив у Jordan Такуми Сато – це стало відправною точкою дій FIA із поліпшення захисту кокпіту.

Та навіть здійнявшись у повітря, колеса Dallara Фльорш вдарили дугу безпеки на боліді японця, що було видно на фото, які з’явилися пізніше.

Неважко здогадатися, що наслідки аварії були б зовсім іншими, якби Фльорш безпосередньо врізалася б у машину Цубої або на такій швидкості влетіла б у шинні бар’єри.

Загороджений «кишені»

Після того, як Фльорш перелетіла через бордюр і машину Цубої, її болід задом влетів у загороджену «кишеню» в Lisboa. Висота цієї загороди була збільшена кілька років тому, і цей фактор знову міг зіграти вирішальну роль у врятуванні життя дівчини.

Хоча вона й пролетіла крізь загороду, вона виконала свою роботу, поглинувши багато енергії. Це помітно з відзнятого матеріалу – удар погнув кілька стовпчиків загорожі на цій ділянці траси, що свідчить про кількість поглинутої енергії.

Коли швидкість боліда було зменшено, він задом врізався у бункер з фотографами, після чого перекинувся.

Схоже, що машина вдарилася у бункер саме дугою безпеки і відкритою частиною кокпіту, а не твердою частиною. Після того, як бункер зупинив Dallara Фльорш, болід впав на землю, де Софія, на яку згори ще впав вогнегасник, негайно опинилася під піклуванням медичних бригад.

Хоча в інциденті було поранено також фотографів і маршала, рішення організаторів Гран Прі Макао кілька десятиліть тому облаштувати бункер у цьому місці – замість того, щоб лишити представників ЗМІ незахищеними – звісно ж, запобігло трагічним наслідкам.

Армована захищена структура виконала свою роботу, опинившись під прямим ударом. Окрім того, бункер не був заповнений вщент так, як це зазвичай відбувалося на старті гонки. Якби у тому місці не було бункера, який зупинив би болід, то Софія напевне полетіла б далі й врізалася б у набагато міцніші споруди за межами траси.

Організатори Гран Прі Макао та FIA тепер досліджуватимуть, які висновки можна зробити із цієї аварії, і якщо можна буде внести якісь зміни, щоб поліпшити безпеку у 2019 році, їх буде зроблено.

У заяві, оприлюдненій оргкомітетом Гран Прі Макао йдеться: «У майбутньому ми будемо продовжувати керуватися основними принципи FIA та приймати всі необхідні заходи для проведення цього Гран Прі».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: