Вчені показали голограму, до якої можна доторкнутися

Вчені показали голограму, до якої можна доторкнутися
Вчені створили справжню голограму

Дослідники придумали, як створити об'ємне зображення в повітрі

Дослідники з Університету Бригама Янга зробили справжнє відкриття. Їм вдалося проєктувати об'ємне зображення в повітрі. До нього можна доторкнутися пальцем і навіть взаємодіяти.

На відміну від традиційних голограм з обмеженим кутом огляду, представлена система дозволяє побачити зображення під будь-яким кутом і з будь-якого боку, оскільки зображення фактично малюються у тривимірному просторі.

Це відбувається завдяки роботі оптичних пасток і системі з двох лазерів, де один трансформує частинки в повітрі, а інший підсвічує отриману основу безліччю відтінків.

Прототип технології під назвою Optical Trap Display продемонстрували у 2018 році. Три роки доопрацювань і покращень дозволили команді зробити нові відкриття: тепер система не просто показує об'ємні картинки в повітрі, а й змушує їх рухатися і навіть взаємодіяти з іншими об'єктами.

Для повноцінного спостереження за голограмою необхідно озброїтися фотоапаратом з макрооб'єктивом, оскільки розміри проєкцій ще дуже малі.

Хоч це і не ті масштаби, про які мріють фанати наукової фантастики, вчені все ж вірять в те, що їх розробка має шанси стати основою для створення повноцінних і компактних окулярів доповненої реальності, де візуалізації виникають прямо перед очима і не вимагають додаткових дій.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: