Ющенко відправився до Румунії шукати сліди Мазепи

Ющенко відправився до Румунії шукати сліди Мазепи

Віктор Ющенко хоче знайти поховання гетьмана Мазепи

Третій президент України Віктор Ющенко у складі українською наукової експедиції відправився до Румунії, щоб там реалізувати амбітний історичний проект - знайти поховання Івана Мазепи. Світлини та відео з подорожі на Facebook розмістила соратниця Ющенка Ірина Ванникова.

«У румунському місті Галац ім'я гетьмана Івана Стефановича Мазепи згадують з 5.00 ранку до 23.00 вечора. Тут є вулиця Івана Мазепи, два квартали Мазепа-1, Мазепа-2, ще й зупинка громадського транспорту «Мазепа» в самісінькому центрі Галаца. Це імя не чуже румунам.

В Галаці упокоївся один з батьків української політичної нації. Тут могила легендарного гетьмана Івана Мазепи. Обговорювали початок реалізації амбітного історичного проекту - знайти поховання Івана Мазепи», - зазначила Ірина Ванникова.

За її словами, всі історичні свідчення, народні перекази та, навіть, пісні свідчать, що Іван Мазепа був похований саме в Галаці у церкві Святого Георгія.

«Церкву зруйнували в XX столітті комуністи, знесли цвинтар. На цьому місці побудували убогі «хрущі»... Однак, за попередніми розрахунками українських та румунських науковців, церковний цвинтар XVIII-XX ст будівництво не зачепило. Цей клаптик землі нині зелена територія біля житлового будинку.. і це дає нам обережну надію на успіх»,- зазначила Ірина Ванникова.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: