Місія марсохода Opportunity офіційно завершилася

Місія марсохода Opportunity офіційно завершилася

Марсохід досліджував Червону планету 15 років замість запланованих трьох місяців

Американське аерокосмічне агентство NASA припинило спроби зв’язатися з марсоходом Opportunity, який досліджував Червону планету 15 років замість запланованих трьох місяців.

Влітку 2018 року апарат потрапив у піщану бурю, після чого спеціалісти NASA втратили з ним зв’язок. 13 лютого вони востаннє спробували поновити управління марсоходом, але ця спроба, як і всі попередні, була невдалою.

Одна із учасниць місії Таня Гаррісон опублікувала фото з Лабораторії реактивного руху NASA у день, коли команда марсоходу востаннє намагалася з ним зв’язатися.

«Була тиша. Були сльози. Були обійми. Були спогади і сміх», — написала вона в Twitter.

Місія Opportunity є більш ніж вдалою місією NASA. Апарат здійснив посадку на поверхню Марса 25 січня 2004 року. Учасники проекту розраховували лише на 90 днів роботи марсоходу,: він мав вивчати гірські породи і ґрунт, зокрема мінерали, що містяться в них, які б могли довести існування рідкої води на Марсі в минулому. Аналіз даних з першого ж зразка показав, що частина плато Меридіана колись була солоним озером.

За 15 років вчені за допомогою Opportunity складали карти місцевості, вивчали метеорит на поверхні планети та багато іншого. Апарат застрягав у піщаних дюнах і вибирався з них, а з 2008 року він пересувався задом наперед через технічні проблеми.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: