Вчені знайшли найдавнішу форму життя на Землі

Вчені знайшли найдавнішу форму життя на Землі
Науковці

Строматоліти вперше з'явилися 3,7 млрд років тому

Група австралійських учених виявила живих строматолітів (найбільш давню відому форму життя) у водозбірному басейні річки Гіблін, що знаходиться на південному заході острова Тасманія.

Відкриття було зроблене під час обстеження торф'яних водно-болотяних угідь, інформацію про знахідку дослідники опублікували в журналі Scientific Reports.

Строматоліти є групою мікроорганізмів, здатних створювати мінеральну плівку, використовуючи елементи, розчинені у воді, в якій вони живуть. Вони вперше з'явилися 3,7 млрд років тому.

Вони зустрічаються по всьому світу, проте сучасні живі приклади зустрічаються украй рідко і на загал віддають перевагу теплому мілководдю. Нинішній ареал строматолітів обмежений лише тими місцями, де мало тварин, що живляться ними, наприклад водних равликів.

Дослідники відмічають, що саме високомінералізована вода в цій місцевості дозволяє строматолітам жити у Тасманії, оскільки їх природні вороги - равлики знаходяться в несприятливих умовах.

Аналіз ДНК показав, що ці строматоліти є унікальним співтовариством мікроорганізмів. Дослідники вважають, що вони могли з'явитися в цьому місці з грунтових і скельних біоплівок.

Учені вважають, що відкриття підвищує вірогідність того, що строматоліти колонізують ширший діапазон прісноводих середовищ, ніж раніше вважалося і сподіваються, що їх дослідження стане відправною точкою для нових відкриттів.

Раніше «Главком» повідомляв, що під шаром криги в Антарктиді знайшли розпечену магму.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: