Болгарія різко розкритикувала російську виставку про «визволення Європи»

Болгарія різко розкритикувала російську виставку про «визволення Європи»
Міністерство закордонних справ Болгарії

«Ми не повинні закривати очі на те, що багнети радянської армії принесли народам Центральної та Східної Європи півстоліття репресій», - нагадали у МЗС Болгарії

Міністерство закордонних справ Болгарії радить Росії утриматися від «сумнівних» висловлювань про визвольну роль СРСР у Другій світовій війні.

Відповідну заяву було випущено в зв'язку з відкриттям 9 вересня виставки «75-річчя визволення Східної Європи від нацизму», яку організовує посольство РФ в Софії.

«Не заперечуючи вкладу СРСР у розгром нацизму в Європі, ми не повинні закривати очі на те, що багнети радянської армії принесли народам Центральної та Східної Європи півстоліття репресій, удушення громадянської совісті, деформованого економічного розвитку і відірваності від динаміки процесів в розвинених європейських країнах», - заявили в МЗС Болгарії.

У дипломатичному відомстві наголосили, що державний переворот 9 вересня 1944 року є прямим наслідком оголошення війни Болгарії з боку СРСР і подальшим вторгненням радянських військ до Болгарії.

«Довгострокові наслідки для Болгарії такі ж, як і для інших країн Східної Європи, які потрапили в радянську зону впливу - 45 років тоталітарного режиму, що спирається на більшовицько-ленінський варіант комуністичної ідеології», - заявили в МЗС.

9 вересня виповнюється 75 років з дня визволення Болгарії від нацистської окупації.

Після державного перевороту в Болгарії німецькі війська пішли з країни, а 9 вересня Червона армія офіційно припинила бойові дії проти Болгарії.

Радянські війська покинули Болгарію тільки в 1947 році, завершивши перетворення Болгарського царства в республіку з комуністичним режимом.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: