Британські спецслужби встановили причетність Путіна до отруєння Скрипалів – The Telegraph

Британські спецслужби встановили причетність Путіна до отруєння Скрипалів – The Telegraph
Слідчі встановили деталі замаху, в тому числі ланцюжок людей, який веде прямо до президента Росії

За даними слідства, саме Путін погодив використання «Новачка» на території Великої Британії

Британська влада впевнена, що дізналася все, що варто знати про спробу отруєння колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля, в тому числі про «слід, що веде безпосередньо до Володимира Путіна». Про це пише The Telegraph з посиланням на джерела.

В ході розслідування вдалося розкрити агентів ГРУ, причетних до замаху на Скрипаля. За словами співрозмовників видання, ця спецслужба не буде представляти смертельної загрози у Великобританії протягом десятиліть.

Слідчі встановили деталі замаху, в тому числі ланцюжок людей, який веде прямо до президента Росії, заявили інші джерела газети. За їхніми словами, саме Путін дав санкцію на використання нервово-паралітичного отруйної речовини в Великобританії.

При цьому співрозмовники газети відзначили можливу загрозу з боку Служби зовнішньої розвідки (СЗР), яка «намагається відновити свої можливості на Заході».

Оперативників ГРУ вдалося виявити в тому числі завдяки їх промахам, пише The Telegraph. Для прикладу газета наводить те, що у агентів спецслужби були закордонні паспорти однієї серії з номерами, що відрізнялися останньою цифрою. Ця інформація дозволила Британії та її західним союзникам встановити особи більшості співробітників спецслужби, які виїжджали з Росії для проведення спецоперацій.

Також на діяльності російських шпигунів за кордоном позначилася масова висилка російських дипломатів в березні 2018 року. Західні країни пішли на цей крок після отруєння Скрипаля і в знак солідарності з Великобританією. Британські джерела видання вважають, що більшість з 23 дипломатів, висланих тоді з королівства, були агентами ГРУ і СЗР.

Сергія і Юлію Скрипаль отруїли 4 березня 2018 року. За версією слідства, на ручку вхідних дверей будинку Скрипаля в Солсбері нанесли розроблену в СРСР нервово-паралітичну речовину «Новачок». Нею також отруїлися троє громадян Великобританії, в тому числі співробітник поліції. Четверо постраждалих вижили, загинула громадянка Великобританії Дон Стерджесс.

Як повідомлялося, російський державний пропагандистський телеканал RT надсилав у якості новорічних вітань іншим телеканалам шоколадні моделі собору міста Солсбері у Британії, де у березні 2018 року отруїли російського екс-розвідника Сергія Скрипаля та його дочку Юлію.

Нагадаємо, поліція повідомила, що залишками нервово-паралітичної речовини «Новачок», що була у флаконі з-під парфумів після отруєння Юлії та Сергія Скрипалів у Солсбері, вистачило б для того, щоб отруїти ще тисячі людей.

Як відомо, у вересні прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей заявила, що в отруєнні колишнього полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії звинувачують двох співробітників російської військової розвідки - Олександра Петрова і Руслана Боширова.

Міністр внутрішніх справ Великобританії заявив, що агенти ГРУ Росії, яких Британія підозрює в отруєнні Скрипалів, будуть заарештовані і притягнуті до кримінальної відповідальності Британією або її союзниками, якщо виїдуть за межі Росії.

Боширов і Петров дали інтерв’ю пропагандистському ресурсу Russia Today, де заявили, що їздили в Солсбері як туристи.

Пізніше з розслідування видання The Insider і дослідницької групи Bellingcat стало відомо, що Руслана Боширова насправді звуть Анатолій Чепіга, він є полковником ГРУ і має звання «Героя Росії».

Також журналісти видання The Insider і незалежні розслідувачі Bellingcat дізналися реальне ім'я і справжню біографію другого обвинуваченого в отруєнні Скрипаля, який ховався під ім'ям Олександр Петров.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: