Чехія відмовилось передати Росії демонтований пам’ятник маршалу Конєву

Чехія відмовилось передати Росії демонтований пам’ятник маршалу Конєву
Пам’ятник радянському маршалу Іванові Конєву демонтували у Празі 3 квітня 

Пам’ятник радянському маршалу належить празькому району Прага 6, відповідно Міністерство оборони Чехії не має повноважень ним розпоряджатися, - міністр

Міністр оборони Чехії Любомір Метнар заявив, що пам’ятник радянському маршалу Іванові Конєву не буде передавати Росії. Про це йдеться у відповіді чеського міністра на лист російського міністра оборони Сергія Шойгу з проханням «передати пам’ятник Іванові Конєву Російській Федерації щонайшвидше», пише Радіо Свобода.

«Пам’ятник не є власністю Міністерства оборони і не стояв на його ділянці. Також, у відповідності до правових норм, його не можна було віднести до категорії воєнних поховань», - зазначив міністр оборони Чехії.

Любомір Метнар додав, що пам’ятник Іванові Конєву належить празькому району Прага 6, відповідно Міністерство оборони Чехії «не має повноважень вирішувати його можливу передачу Російській Федерації».

Водночас, чеський міністр у листі до Сергія Шойгу зазначив, що Міністерство оборони Чехії займається утриманням близько чотирьох тисяч могил і братніх російських воєнних поховань, і «цю опіку неодноразово підтверджували представники російського міністерства на засіданнях спільної чесько-російської міжурядової комісії, що дбає про воєнні могили».

Пам’ятник Іванові Конєву був встановлений 9 травня 1980 року на площі Інтербригади в районі Праги 6.

Як повідомлялося, 3 квітня у столиці Чехі пам'ятник радянському маршалу Івану Конєву зняли з п'єдесталу за допомогою підйомного крану.

Російська сторона висловила «рішучий протест» проти демонтажу монумента, назвавши його «вандальськими діями», і розцінила подію «як недружній крок, що прямо протидіє Договору про дружні відносини і співпрацю між Російською Федерацією й Чеською республікою з 1993 року».

Слідчий комітет Росії відкрив кримінальну справу за статтею про реабілітацію нацизму в зв’язку з демонтажем пам’ятника радянському маршалу Івану Конєву в Празі.

Нагадаємо, наприкінці квітня РФ навіть прислала в Чехію спецагента з отрутою після демонтажу радянського пам’ятника.

Мерові Праги і головам двох районів надали охорону поліції через повідомлення про ймовірну підготовку замаху на них з боку Росії.

А у ніч на 9 травня у Празі невідомі поставили на постамент раніше демонтованого пам’ятника маршалу Радянського Союзу Івана Конєва пінопластовий унітаз висотою близько двох метрів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: