Ніколи з часу розпаду СРСР російське суспільство не було настільки деморалізованим - Шевцова

Ніколи з часу розпаду СРСР російське суспільство не було настільки деморалізованим - Шевцова
Лілія Шевцова

«Значна частина росіян намагається адаптуватися до погіршення рівня життя, адже немає альтернативи»

Російське суспільство, починаючи з 1987-1988 років, ще не було настільки деморалізованим. Таку думку висловила в інтерв’ю «Главкому» російський політолог, дослідник Chatham House (Королівський інститут міжнародних відносин, Лондон) Лілія Шевцова.

«Значна частина росіян намагається адаптуватися до погіршення рівня життя, адже немає альтернативи, давайте звикати. 20 мільйонів жителів Росії живуть за межею бідності, мільйонів 50 мають проблеми із задоволенням елементарних потреб, не можуть купити товари першої необхідності. А ще є страх не тільки перед репресіями», - говорить Шевцова.

Президентство Путіна, на думку політолога, розглядається як гарантія стабільності держави. Падіння Путіна як символу держави може розглядатися як ознака розпаду держави. А люди не хочуть проходити через новий 1991 рік.

«До речі, російська пропаганда дуже добре використовує і український фактор. Не тому, що Україна настільки геополітично важлива для Росії, а тому, що пропаганда показує начебто розлад, зубожіння, постійні війни, говорить: якщо ти не підтримуватимеш Путіна, то з тобою буде те саме, що з українцями», - пояснює політолог.

Також Шевцова звертає увагу на той факт, що за нещодавніми підрахунками Центру стратегічних розробок Олексія Кудріна, 70% росіян хочуть змін: «Тобто майже стільки, скільки хотіло змін у 1989 році перед розпадом СРСР. Хочуть різних змін: хто політичних, хто соціальних, боротьби з корупцією, але хочуть. Що важливо, люди хочуть змін зверху, вони не готові, як українці, виходити на вулиці».

Повну версію інтерв’ю читайте тут: Лілія Шевцова: Ніколи російське суспільство з часу розпаду СРСР не було настільки деморалізованим, як зараз.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: