Слідство не змогло довести корупційні зв'язки прем'єра Мальти, про які заявила загибла журналістка

Слідство не змогло довести корупційні зв'язки прем'єра Мальти, про які заявила загибла журналістка
Джозеф Мускат

Про корупційні зв'язки родини прем'єр-міністра Мальти незадовго до своєї загибелі повідомляла журналістка Дафне Каруана Галичина

Судове розслідування не знайшло доказів причетності прем'єр-міністра Мальти Джозефа Муската, його дружини Мішель та їхні сім'ї до панамської компанії Egrant або мальтійського банку Pilatus. Про це йдеться в 49-сторінковому звіті слідства, опублікованому Генпрокуратурою Мальти в неділю, 22 липня.

Раніше журналістка Дафне Каруана Галіція, яка вивчала «панамські досьє», з'ясувала, що дружина Муската ймовірно володіє офшорною фірмою, яка отримувала гроші компанії, яка пов'язана з дочкою глави Азербайджану Ільхама Алієва.

Муската також критикували за сумнівні податкові практики європейських концернів на Мальті. Серед цих концернів є і великі німецькі компанії. Мускат відкидав всі звинувачення, називаючи їх брехнею.

«У сотнях підозр не міститься жодного доказу», - робить висновок судове слідство в доповіді. Правоохоронці опитали по цій справі про корупцію 477 свідків, а також направили запити на отримання інформації Панамі, Бельгії, ОАЕ, Німеччині та США.

За версією слідства, дані Галіції розходяться з тим, що говорила росіянка Марія Єфімова, яку називають інформатором журналістки. Їх версії подій «несумісні одна з одною або повністю дезавуйовані зібраними доказами», сказано в звіті судового слідства. Марія Єфімова раніше працювала в банку Pilatus, в березні 2018 року вона здалася владі Греції, заявивши, що побоюється за своє життя.

Після повідомлень про корупцію на Мальті були призначені дострокові вибори, які Мускат знову виграв. Мальтійська влада закрила Pilatus, а його власник, уродженець Ірану, сидить у в'язниці у США.

Журналістка Дафне Каруана Галіція загинула восени 2017 року внаслідок підриву орендованого автомобіля, в якому, за версією слідства, спрацював дистанційний вибуховий пристрій. Раніше репортер скаржилася на погрози на свою адресу. Розслідування вбивства журналістки ще не завершено.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: