Світом прокотилися землетруси: що відомо на ранок 7 лютого

Світом прокотилися землетруси: що відомо на ранок 7 лютого
Фото: Associated Press

Стихійні лиха в Туреччині вже забрали тисячі життів

У світі зростає тривога через потужні землетруси, що одночасно сталися в декількох кутках світу. Зокрема, стихійні лиха зафіксували в Туреччині, Сирії, на Тайвані, а також незначні в США, штаті Нью-Йорк.

Землетруси в Туреччині забрали тисячі життів

У понеділок, 6 лютого, на півдні Туреччини, поблизу міста Газіантеп стався потужний землетрус магнітудою 7,8. Він став найпотужнішим у Туреччині за останні понад 80 років і зачепив навіть Сирію. Поштовхи були відчутні також на Кіпрі, у Єгипті та Лівані.

Приблизно через 12 годин у Туреччині сталися ще два потужних землетруси. Зазначається, що землетрус відчувався в багатьох містах Туреччини. Епіцентр був у районі Ельбістан Кахраманмараш. Другий землетрус, викликаний першим, мав магнітуду 7,5, а третій – 5,9. Вони сталися незалежно один від одного. 

Станом на ранок 7 лютого підтверджена кількість загиблих у Туреччині зросла до 2921 особи. Ще 15 834 особи отримали поранення.

У той же час у сусідній Сирії загинула щонайменше 1451 особа. Серед них 711 людей загинули на підконтрольних уряду територіях, переважно в районах Алеппо, Хама, Латакія та Тартус. Таким чином, сумарна кількість загиблих внаслідок трагедії вже перевищила 4 тис. осіб.

У Туреччині оголошено найвищий рівень тривоги, який передбачає міжнародну допомогу.

Стихійне лихо на Тайвані

У північно-східних регіонах Тайваню в ніч проти 7 лютого стався відчутний землетрус, його сила сягнула 5,1 бала. Епіцентр підземних поштовхів розташований за 34,4 км на північний схід від столиці повіту Гуалянь, на невеликій глибині – 15,8 км. У прилеглих районах теж були зареєстровані поштовхи, проте дещо меншої інтенсивності. Про постраждалих або руйнування внаслідок землетрусу наразі інформації немає.

Найсильніший землетрус за 40 років у штаті Нью-Йорк

Землетруси, хоч і не такі значні, дійшли і до Америки. Так, у штаті Нью-Йорк, неподалік міста Буффало було зафіксовано землетрус магнітудою 3,8 бала. Це найпотужніший землетрус, зареєстрований у цьому регіоні за останні 40 років, попри не надто високу магнітуду. 

Епіцентр розташовувався на глибині трьох кілометрів. За свідченнням виконавчого директора округу, наразі інформації про жертви та руйнування немає.

Чи можна було спрогнозувати трагедію

Передбачити, коли будуть землетруси, неможливо, але в цьому немає потреби. Насамперед потрібно знати те, як коливатимуться ґрунти в основі будинків і споруд, для того, щоб не було резонансу і руйнувань. Про це в коментарі «Суспільному» сказав сейсмолог Олександр Кендзера, коментуючи потужні землетруси, що сталися у Туреччині та Сирії 6 лютого.

Фахівець зазначив, що землетруси сьогодні відбулися саме в тому місці, де їх і очікували. Згідно з картою сейсмічної небезпеки, в цьому місці раніше вже були сильні землетруси – навіть сильніші, ніж той, що відбувся 6 лютого.

Землетрус був поверхневим, тобто не глибоким, пояснює Кендзера. Глибина землетрусів та їхніх афтешоків не перевищувала 19 метрів. За його словами, поверхневі землетруси можуть на невеликих зонах спричинити дуже високі коливання.

Водночас фахівець зазначив, що можна уявити, якими будуть коливання грунту при майбутніх сильних землетрусах, користуючись записами сейсмічних станцій,. Тоді можна побудувати споруди, які будуть стійкими до стихійного лиха і вбережуть якомога більше людських життів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: