Угода про вільну торгівлю між ЄС і Британією після Brexit лише послабить торгові стосунки – Туск

Угода про вільну торгівлю між ЄС і Британією після Brexit лише послабить торгові стосунки – Туск
Дональд Туск

«Цtе буде пеша ЗВТ в історії, яка замість зміцнювати торговельні зв’язки, лише їх послабить»

Європейський союз і Велика Британія після Brexit можуть укласти угоду про вільну торгівлю, яка не зміцнить, а натомість послабить торгові стосунки, заявив у Люксембурзі голова Європейської ради Дональд Туск.

«Ми будемо рухаємося в різних напрямках. Ця угода буде першою ЗВТ в історії, яка замість зміцнювати торговельні зв’язки, їх лише послабить», – заявляє Туск.

Він зазначив, що ця угода може охоплювати тільки товари, хоча мала б включати й послуги.

«Прем’єр-міністр Тереза Мей підтвердила наміри Британії вийти зі спільного європейського ринку, митного союзу та з юрисдикції Європейського суду справедливості. Тож не повинно бути сюрпризом, що єдиною можливою моделлю є Зона вільної торгівлі. Ми зробимо все можливе, але це буде лише торговою угодою», – наголосив Туск.

Оприлюднюючи керівні принципи наступного етапу переговорів ЄС та Британії, голова Європейської ради наголосив на можливості укладення угоди на кшталт тієї, яка діє між ЄС та Канадою, тобто, без тарифів на товари, але з вимогою надання додаткових можливостей риболовам ЄС. При цьому, не передбачається жодного особливого підходу у відносинах ЄС із лондонським Сіті.

Водночас, на думку Туска, актуальними у відносинах ЄС та Великої Британії залишатимуться спільна боротьба з тероризмом та участь у програмах досліджень, освіти та культури.

Туск і голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер раніше запропонували Великій Британії не виходити з Євросоюзу. Якщо уряд в Лондоні не змінить своїх поглядів, то в 2019 році «Брекзит» вступить в силу «з усіма негативними наслідками», заявив Туск 16 січня. Але в Британії заявили, що не передумають.

Велика Британія має вийти з Євросоюзу до кінця березня 2019 року після референдуму 2016-го, незначна більшість учасників якого проголосувала за цей вихід. 29 березня 2017 року прем’єр-міністр Британії Тереза Мей почала процес виходу з ЄС відповідно до статті 50 Лісабонського договору про функціонування Європейського союзу, яка передбачає процедури такого виходу. Цей процес має тривати не більш ніж два роки.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: