Жириновський грозився Європі поневоленням, а ЄС фінансує його інститут

Жириновський грозився Європі поневоленням, а ЄС фінансує його інститут

«Ми вийдемо до Ла-Маншу, і ззаду буде повалена Європа!»: Російський інститут Жириновського фінансується Євросоюзом

Європейська комісія виплачує гранти інституту, заснованому російським одіозним політиком Володимиром Жириновським, який неодноразово висловлювався за межами пристойності у бік Європи. Про це пише російське видання The Insider.

«Ми вийдемо до Ла-Маншу, і ззаду буде повалена Європа!», «Євросоюз - це божевільня, ми їх всіх лікуватимемо!» - ось лише деякі висловлювання популіста Жириновського про ЄС. З 2016 року Інститут світових цивілізацій - вуз, створений Жириновським - отримує фінансування з Євросоюзу. За підрахунками The Insider, інститут Жириновського отримає підтримку в понад 100 тисяч євро від Європейської комісії. Перший європейський грант Інститут світових цивілізацій отримав в 2016 році, друга програма за участю вузу Жириновського тільки починається.

«З Erasmus + ми взаємодіємо з 2016 року. В рамках програми у нас зараз реалізується проект з вивчення радикальних політичних рухів в Європі. Проводяться спільні дослідження вчених з Інституту світових цивілізацій і п'яти країн Євросоюзу з вивчення феномена розвитку радикальних політичних рухів в Європі», - розповіла Ірина Дегтярьова, проректор з міжнародної роботи Інституту світових цивілізацій (ІСЦ).

ІСЦ - приватний вуз, створений Володимиром Жириновським в 1999 році. Видає повноцінні дипломи про вищу освіту, з 2015 року у вузі є спеціалізована вчена рада з психологічних наук. У вузі регулярно виступають функціонери ЛДПР і сам Жириновський. Erasmus + - одна з структур, що займаються європейськими грантами в сфері освіти, діє під контролем Виконавчого агентства з освіти, культури та аудіовізуальних засобів при Європейській комісії. У Erasmus + є представництво в Москві, в ньому розповіли, що зараз Erasmus + підтримує кілька десятків російських вузів. Відбір їх здійснюється в Європі, на вибір об'єктів московське представництво не впливає.

За словами Андроніка Арутюнова, члена центральної ради профспілки «Університетська солідарність», ситуація з вузом Жириновського дуже незвичайна. Йому невідомо, щоб навіть такі вузи, як МДУ, отримували від Євросоюзу фінансування, яке можна було б витрачати на розвиток навчального закладу, а не на підтримку студентів або наукових програм.

Співпрацю з Erasmus + вуз Жириновського докладно висвітлює на своєму сайті. За даними видання, це - одна з умов виділень євросоюзівських грантів в сфері освіти. На сайті ІСЦ стоїть посилання на Erasmus +, представлена інформація про міжнародні конференції, в яких взяв участь ІСЦ.

Ірина Дегтярьова не стала називати суми, отримані вузом з Європи, але ця інформація знаходиться у відкритому доступі. Судячи з сайту Європейської комісії, в 2016 році Інститут світових цивілізацій від неї отримав 60 тисяч євро.

Другий проект в рамках Erasmus +, в якому бере участь вуз Жириновського, тільки починається. Перша зустріч в рамках нього пройшла 6-7 березня нинішнього року в Дрездені (Німеччина).

«У проекті беруть участь 12 вищих навчальних закладів з Росії і Китаю. Виділено мільйон євро. Фінансування зараз розподіляється. Ймовірно, гроші будуть розділені приблизно в рівних пропорціях між вузами», - розповіло виданню джерело, знайоме з програмою.

Дегтярьова підкреслила, що в рамках цієї програми вуз Жириновського не отримує «живих грошей» - його співробітникам оплачується проїзд на заходи в Європу, також гроші витратять на відкриття Центру європейської освіти в стінах ІСЦ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: