Помста Цзіньпіна. Китай вводить проти Тайваня низку обмежень

Помста Цзіньпіна. Китай вводить проти Тайваня низку обмежень
Жителі Тайваню зустрічають Ненсі Пелосі
фото з відкритих джерел

Крім економічних обмежень, уряд КНР ввів санкції проти двох фондів на Тайвані

З третього серпня Китай запроваджує тимчасові обмеження на імпорт і експорт деяких товарів із Тайваню. Зокрема Пекін заборонив постачати на острів природний пісок та імпортувати з Тайваню два види риби та цитрусові. Про це повідомляє Міністерство комерції КНР.

Причину тимчасових санкцій не уточнюють, проте деякі ЗМІ зазначають, що кроки китайського уряду, яких вживають, пов'язані зі вчорашнім візитом спікерки Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі.

Як повідомляє видання Washington Post, тимчасові економічні санкції сприятимуть виникненню кризи на острові. На думку оглядачів, Пекін найближчим часом чинитиме тиск на економіку Тайваню.

«У Китаю дуже широкий набір інструментів для завдання шкоди Тайваню. Китай бачить помилку свого супротивника, він часто агресивно втручається, щоб скористатися перевагою», – зазначили в адміністрації Білого дому.

Наприклад, заборона на постачання природного піску може викликати серйозні проблеми в будівельних компаній, оскільки його використовують у виробництві скла та бетону, а також при будівництві доріг і об'єктів інфраструктури.

Крім економічних обмежень, уряд КНР ввів санкції проти двох фондів на Тайвані за підтримку «тайванських сепаратистів і наклеп на Китай». Ідеться про Тайванський демократичний фонд і Міжнародний фонд співробітництва та розвитку.

За словами офіційного представника Канцелярії в справах Тайваню при Держраді КНР Ма Сяогуан, організації нібито «очорняли вигляд» Китаю та намагалися впливати на міжнародне співтовариство, підриваючи принципи «одного Китаю».

Згідно з розпорядженням, уряд КНР заборонив співпрацю між вказаними фондами та компаніями материкового Китаю, які працюють у сферах енергетики, медицини, телекомунікацій тощо. Пекін зазначає, що ці комерційні організації надавали кошти фондам, створеним для майнових внесків.

Нагадаємо, 2 серпня літак, на якому вилетіла з Малайзії спікер Палати представників США Ненсі Пелосі, приземлився у тайванському аеропорту. Літак супроводжували американські винищувачі та авіаносці. Вранці 3 серпня у законодавчій раді відбудеться зустріч Пелосі із керівництвом Тайваню, у тому числі з лідером уряду Цай Інвень.

Спікер Палати представників США Ненсі Пелосі після прибуття на Тайвань заявила, що її візит не суперечить політиці США щодо Китаю та «вшановує непохитну відданість Америки підтримці динамічної демократії Тайваню».

Міністерство закордонних справ Китаю висловило «рішучий протест та осуд» у зв'язку з прильотом на Тайвань спікерки нижньої палати Конгресу США Ненсі Пелосі.

Також армія Китаю оголосила про проведення навчань у шести районах навколо острова Тайвань. Маневри китайської армії триватимуть з 2 по 7 серпня. 

Читайте також: Жінка, через яку може початися Третя світова

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: