Агія Загребельська українська юристка, державна уповноважена Антимонопольного комітету України з 2015 по 2019 рік

Чи зможе МАГАТЕ зупинити Росію?

Коли всі країни світу говорять одним голосом – Росія відступає
фото з відкритих джерел

Росія буде вимушена відкрити станцію для інспекції МАГАТЕ

Є країни, що підтримують війну росії, але їх однозначна меншість, я б сказала до п’яти. Є ті, які не засуджують війну, але й не підтримують – їх трохи більше. І є решта – найбільша група тих, хто вважає росію агресором, накладає санкції та усвідомлює небезпеку, яку Росія несе для світу та майбутніх поколінь.

Коли Росія вдається до шантажу, який зачіпає весь світ, позиції другої та третьої групи країн можуть співпадати, а перші – вимушені до них доєднатися, бо в другій групі багато їх партнерів.

Так було з продовольчим шантажем, коли на G-20 або в будь-якому іншому місці, де з’являвся Лавров, він чув від всіх них: відпустіть їжу з заручників. І це мало результат – кораблі з зерном виходять з українських портів і везуть його туди, де воно потрібно, щоб пом’якшити голод.

І так, схоже буде, з перетворенням Росією Запорізької АЕС на театр воєнних дій – шлях, який неминуче призведе до катастрофи для всіх, якщо Росію не зупинити.

Заключні слова очільника МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі на засіданні РадБезу ООН, присвяченому «дуже тривожній» ситуації на АЕС, про це:

«Ми визнаємо наявні очевидні відмінності. Водночас у ході сьогоднішньої зустрічі було досягнуто спільного знаменника:

  • всі згодні з тим, що ядерна безпека має бути забезпечена,
  • всі підтримують сім стовпів
  • і вважають, що місія МАГАТЕ має відбутися.

Це вже не питання «якщо», а питання «коли». І необхідно вирішити питання як».

Гроссі сказав, що активізує свої консультації з Україною, РФ та ООН через Департамент з питань охорони та безпеки, щоб провести місію – «яка так гостро необхідна» – після чого він зможе проінформувати про візит, щоб «підтримати Україну в цю важливу годину» та відновити повну безпеку та охорону навколо всіх об'єктів у країні.

Якщо прочитати стенограму, ми побачимо відмінності між позицією КНР, який каже, що Росія та Україна мають вирішити «взаємні проблеми безпеки», вчергове легітимізуючи вторгнення Росії, як таке, що на думку КНР, було спровоковано розширенням НАТО.

ОАЕ, які мовчать, хто агресор, і виступають за дипломатію.

І Франції, яка абсолютно справедливо наполягає, що саме Росія створила цю небезпеку, і вона має вивести свої війська як з АЕС, так і зі всієї території України, щоб відновити мир.

Але, не дивлячись на ці розбіжності, Гроссі правий, що відносно зазначених вище трьох пунктів їх позиція спільна. Як і щодо шляху тимчасового зняття загрози – «надання інспекторам МАГАТЕ доступу до ядерних об’єктів в Україні для вирішення питань ядерної безпеки та гарантій у спосіб, який поважає суверенітет України над її територією та інфраструктурою», як це сформулювала Велика Британія.

І навіть КНР, як найбільш відданий партнер Росії у цій війні – вимушений це підтримувати

Так, є деталі та нюанси, узгодження яких може зайняти певний час.

Так, як і з зерном, Росія до останнього буде намагатися зірвати домовленості.

Так, можливо, в планах Росії було за допомогою ядерного шантажу, як і продовольчого, змусити світ натиснути на Україну для капітуляції.

Але, між вологими мріями Росії та недолугими планами, і реальністю – велика різниця, в чому ми не раз переконалися з 24 лютого.

І скоро зможемо переконатися знов.

Росія буде вимушена відкрити станцію для інспекції МАГАТЕ. А значить не зможе обстрілювати з неї українську територію та об’єкти і зберігати там зброю.

Бо коли всі країни світу говорять одним голосом – Росія відступає.

Звичайно, це, як і з продовольчою блокадою – не є перемогою у війні, але це точно ті важливі кроки, які її наближають.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: