Антон Швець Блогер

Що не так з санкційною політикою ЄС

З таким рівнем санкцій Європа ще не стикалася
фото з відкритих джерел

На відміну від США де є зрозуміла санкційна вертикаль, у ЄС все дуже складно

Рада ЄС додала порушення санкцій до списку кримінальних злочинів.

Переможенька? Поки що ні, але крок у дуже вірному напрямі.

По-перше Рада ЄС це профільні міністри країн ЄС, які голосують за якесь рішення. Так це впливовий орган, але це не Європарламент. Та не Єврокомісія. Рада ЄС так би мовити поставила іншим органам ЄС техзавдання. Тобто це не остаточне рішення, криміналізації за ухиляння ще не сталося. Тепер Єврокомісія створить проект нормативки, його потім за нього ще раз проголосують у Раді та додатково у Європарламенті(це стандартна процедура, Рада ЄС та Європарламент мають голосувати одночасно, вони типу паралельні органи). Через те що голосування у Раді ЄС було одноголосним, скоріш за все у Европарламенті також буде рішення на користь України. Якщо за цей час не зміниться політична обстановка. Але на практиці фактичний механізм буде створений десь за півроку в самому оптимістичному варіанті. Так працює європейська бюрократія, нікуди тут не подітися.

Гєгємон може сказати, що де ж тут перемога? Через півроку і то «може бути», а не «точно»?

Відповідаю.

Дивіться яка проблема була з санкційною політикою ЄС. На відміну від США де є зрозуміла санкційна вертикаль(хоч вона і не зовсім вертикаль, насправді), у ЄС все дуже складно. Формально за санкції весь ЄС голосує разом. І ви пам’ятаєте ті битви за кожен санкційний пакет від ЄС. Але створення єдиного органу санкційної політики почалося у ЄС кілька місяців тому. Також немає єдиної нормативки. Точніш вона якби є, але не дуже допомагає, бо з таким рівнем санкцій Європа ще не стикалася.

Тобто національні санкційні координатори могли вирішувати самостійно чи порушує конкретна юридична конструкція європейські санкції(які однакові для всіх), чи ні у їх країні. Чи є тут обхід чи ні. І так далі. Тобто, як приклад, рішення по італійській компанії повинна була приймати італійська влада.

Що було на практиці. Пишу як проста людина. Писати в будь-які загальноєвропейські органи про порушення санкцій чи про ухиляння від них було марно. Єдиний орган тільки створюється і це довго. Тому всіх відправляли до національних санкційних органів. Які у кожній країні мають власне підпорядкування. Це зоопарк.

Кожна велика компанія мала змогу порішати з владою своєї країни самостійно. І часто це ставалося. І це не корупція, принаймні не на пряму. Кожна велика компанія у своїй країні це великий платник податків та великий роботодавець. І має багато важелів, щоб впливати на політиків і функціонерів, щоб саме для неї зробити виключення. Завжди можна найти якусь бюрократичну або юридичну шпарину, щоб сказати на чорне біле.

Саме тому, наприклад, Тетрапак і ще 20 шведських компаній зверталися до Національної Ради з питань торгівлі Швеції, щоб для них зробили виключення. Швеція Тетрапаку відмовила і Тетрапак вийшов з РФ, продавши свій бізнес в РФ за 1 євро.

Якщо навіть хтось би намагався кулуарно тиснути на національні органи, італійці завжди могли сказати, а чого нас торблять, подивіться на французів. А французи кивали на німців. І всі разом казали – подивіться на американську Шлюмберже, яка досі працює в РФ, і США нічого з цим не роблять. Схожа така ситуація всіх достала та європейська бюрократія вирішує це питання у притаманному собі порядку.

Не було єдиних правил і це було дуже погано. Тепер такі правила будуть створені і національні координатори отримають чітку нормативку, яка буде мати у собі кримінальне покарання. Який там ще буде механізм, ми подивимось, але це крок у вірному напрямку. Цей крок дуже спростить роботу для українських органів у майбутньому. Але робота українських органів як йшла, такі буде йти.

Тому зараз, насправді, ці новини найбільш важливі не стільки для нас, а для… Тайваню. Тепер у випадку, якщо Китай наважиться на власну малєнькую пабєдоносную війну, шанс на санкції від ЄС по відношенню до Китаю суттєво зростає.

Китайські компанії не зможуть порішати з кожною країною окремо, а будуть мати проблеми з усім ЄС. Далі європейська бюрократія покаже свою ефективність, як вони вміють це робити. Є норматив, є рішення, поїхали, бо в книзі написано.

До того ж компанії з Туреччини, Китаю, Вірменії та інших країн будуть обережніше допомагати РФ обходити санкції. І це почне працювати дуже швидко, бо всі будуть готуватися до майбутнього.

Боротьба триває.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: