Євген Федченко Директор Могилянської школи журналістики

У західних ЗМІ знову вилізли небезпечні для України наративи

Західний світ знову хочуть переконати, що Україні не треба надавати зброю
скріншот з сайту

Автор в Newsweek до речі порівнює Україну не лише Афганістаном, але і з Сирією і Іраком

Продовжуємо нашу діяльність з раннього виявлення та попередження про потенційно небезпечні для України наративи. Цього разу вони присвячені порівнянню України з Афганістаном. Бо сьогодні якраз річниця скандального виведення американських військ, а отже і начебто «повного провалу» американської місії в цій країні.

У Newsweek зявилася стаття про те чи надана Україні допомога може так само безслідно зникнути, як іу Афганістані. Автор у своїй статті, так само як і у попердніх матеріалах, про які розповідав StopFake, начебто не робить ніяких звинувачувальних висновників, просто постійно порівнює ці два абсолютно непорівнювані кейси – під цілком благовидним приводом, що , мовляв, допомогу потрібно надавати, але Україна ж начебто виступає проти створення ефективних механізмів нагляду: «Kyiv, for its part, has taken a defensive position regarding allegations that U.S. aid may be misused».

Автор цитує Джона Сопко, який з 2012 року виконував функції Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction. Сопко каже, що зовсім не стверджує, що Ukrainian people are evil people, that they're going to steal things and all that; I'm not saying that. I'm just saying anytime you throw that much money that fast into one country, you should have oversight baked in from the beginning.»

Цікавим є той факт, що навіть наявність спеціального уповноваженого органу на чолі з самим Джоном Сопко, якого призначив Президент Байден, свого часу не завадило розкраданню коштів для Афганістану. Але в українському випадку, за його логікою, все має спрацювати якось інакше.

Отже, це вже не перший випадок, коли автори хочуть привязати Україну до Афганістану, щоб одразу закласти «зраду» і підкреслити, що це буде вже другий поспіль програш для адміністарції Байдена. Саме це – що Україна – це фактично другий Афганістан – ми також чули, наприклад, у фільми CBS з вуст аналітикині з Amnesty(бінго!).

Почнемо з того, що ці два кейси – України і Афганістану – непорівнювані. По-перше тому, що афганська місія, з точки зору деяких американських аналітиків, начебто не була успішною, а отже виділені кошти дійсно не були ефективно використані, бо задачі не було виконано. Українська ж місія поки що є радше прикладом успіху, а отже навіть з цієї точки порівняння невалідне. По-друге, місія допомоги Україні далека від свого завершення. По-третє, місія в Афганістані була не однією місією, а фактично серією місій, включно з періодом створення антирадянського спротиву, який був дуже навіть успішним – Радянський Союз зазнав поразки, і вимушений був залишити країни. По-четверте, багато хто говорить, що мовляв, спроби втрутитися в Афганістан призвели до появи там талібану, і в роки після виведення радянських військ американська адміністрація вимушена була за великі гроші викуповувати назад, наприклад, Стінгери – щоб бони не дісталися в руки ісламістів. Те ж саме начебто може статися тепер і в Україні. Newsweek цитує колишнього американського військового: «The risk with weapons is that they might get diverted,» Cancian said, «that some of these Javelins or anti-tank weapons or even Stingers might end up in the wrong hands because somebody in Ukraine diverted them and sold them to some other party.»

Автор в Newsweek до речі порівнює Україну не лише Афганістаном, але і з Сирією і Іраком – і робить це через один спільний знаменник – Індекс корупції, де, як ви розумієте, Україна посідає не дуже почесне місце, а отже є КОРУМПОВАНОЮ. Для підтвердження цього посилається вже на одну якусь міжнародну організацію – а на цілих девять! І також представники різних американських мозкових центрів підтверджують – корупція в Україні є!

Також в статті є ще кілька цікавих моментів. По-перше автор посилається ... на фільм CBS, про який я вже згадував, хоча і зазначає, що з ним були деякі проблеми, але це не завадило на нього посилатися – бо там прозвучала магічна цифра – 30 відсотків розкрадань!

Також автор висуває ще одну тезу, яка, втім, є для нас далеко неновою – бо вона була озвучена в скандальній доповіді Amnesty – про те, що начебто ЗСУ можуть використати ці озброєння по власному населенню: The second risk entails U.S.-supplied weapons killing civilians in a war in which both sides regularly have accused the other of committing atrocities. Cancian warned of a scenario in which such equipment could be «used not on the Russians, but on the Ukrainian population, particularly Russian speakers». Отже тут в обіг знов вводиться старий російських наратив про начебто злочини проти «російськомовного» населення.

Читайте також:
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: