Андрій Герус Народний депутат

ДТЕК Ахметова став жертвою неефективної системи, побудованої на монополізмі

Рінат Ахметов

Від вчора ДТЕК-Луганська ТЕС буде генерувати збитки у розмірі 14 млн грн у добу, до кінця року це буде біля 850 млн грн

Це мало колись статися.

У компанії ДТЕК закінчилося вугілля на Луганській ТЕС, робота станції переведена на резервне паливо - газ.

З 11 жовтня російська сторона не дає квоти на поставки вугілля, яке їхало, звичайно, не з Роттердаму, а виключно із Ростовської області РФ. Зі свого боку ДТЕК не сформував достатні запаси вугілля для мінімізації ризиків в опалювальний сезон, тому станція повністю залежала від роботи «з коліс».

Собівартість на газу - близько 3,5 грн за кВт-год. Зараз «вугільним» тарифом покривається біля 1,75 грн за кВт-год.

Уряд Гройсмана ще у минулу середу прийняв рішення, щоб інші виробники давали додаткові платежі на Луганську ТЕС, компенсовуючи частково збитки цієї станції. Але НКРЕКП (принаймні поки) не приймає такого рішення - у порядку денному на цей тиждень такого питання немає. За це репутаційний «плюс» НКРЕКП та Петру Олексійовичу. А ось Володимир Борисович дещо негарно підставився.

Отже, від вчора ДТЕК-Луганська ТЕС буде генерувати збитки у розмірі 14 млн грн у добу, до кінця року це буде біля 850 млн грн. При загальній річній EBITDA ДТЕКу понад 20 млрд грн це не критично, хоча і болюче. Я у жодному разі не радію цим дурним збиткам на рівному місці. Але вони чітко показують неефективність системи, побудованій на монополізмі, на елементах шантажу, тиску, погроз та підкупу.

Але я вірю, що усвідомлення загроз та відповідальність своїм гаманцем дечому навчить і вже наступного року у нас влітку будуть нормально формуватися склади вугілля. Як би це і мало бути, щоб не було таких ситуацій, як є нині.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: