Ганна Гопко Голова правління Мережа захисту національних інтересів «ANTS», співзасновниця ICUV – міжнародного центру перемоги України, голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах VIII скликанн

Зловживання на будівництві «Охматдиту»: корупціонери мають сидіти у тюрмі

Скільки дитячих життів можна було б урятувати за вкрадені гроші?
фото з відкритих джерел

Сьогодні ВАКС засудив двох посадовців за мільйонні зловживання на будівництві дитячої лікарні

Сьогодні Вищий антикорупційний суд визнав винними у справі про завдання збитків під час будівництва сучасного комплексу «Охматдиту» колишню очільницю ДП «Укрмедпроектбуд» та генпідрядника. Наші партнери із Центр Протидії Корупції стоять на сторожі боротьби з корупціонерами, адже саме корупція – ще один інструмент знищення України. Важливо не допустити беззаконня та тиснути суспільно, щоб корупціонери відповіли по повній!

Ексдиректорці держпідприємства призначили 5 років позбавлення волі, а генпідрядника засудили до 4 років позбавлення волі. Але вирок ВАКС можна оскаржити протягом 30 днів і ми не можемо допустити, щоб за мільйонні зловживання екскерівники уникнули покарання чи отримали умовне. Такі дії чиновників не тільки завдають шкоди державі, а й коштують здоров’я та життя українських дітей.

Як член Опікунської ради «Охматдиту» з 2012 року знаю про всі ці проблеми та разом з головою Опікунської ради Оксаною Корчинською робили все для того, щоб знищити корупцію у лікарні. Так, завдяки нашій боротьбі, у 2017 році суд повернув до державного бюджету 59 830 000 грн, які намагались вкрасти під час будівництва Охматдиту. Окрім того, завдяки нашим заявам до НАБУ та участі у засіданнях суду лікарні було повернуто  унікальне дороговартісне радіологічне обладнання, яке держава закупила ще у 2012 р., але внаслідок дій постачальника воно потрапило до лікарні лише через три роки. Ми втратили не тільки час, а й втратили на жаль дітей, Адже це обладнання могло діагностувати онкозахворювання у маленьких пацієнтів практично від самого народження, а також здійснювати моніторинг призначеного лікування. Можна лише уявити у скількох дітей можна було виявити онкологію на ранній стадії за ці роки.

Сьогодні ВАКС засудив двох посадовців за мільйонні зловживання на будівництві «Охматдиту» та стягнув на користь держави 30 млн грн. Скільки дитячих життів можна було б урятувати за ці гроші?

За 31 рік незалежності було понад 10 спроб збудувати сучасну лікарню для дітей (останній відомий проєкт – «Дитяча лікарня майбутнього»). Кожне зволікання коштує життів дітям, батьки яких не мають можливості лікувати їх за кордоном.

Скільки б не було президентів, а лікарня має бути збудована! Бо здоров'я українських дітей – це одне із найголовніших питань нашого суспільства.

Читайте також: Суд виніс вирок екскерівниці «Укрмедпроєктбуду», яка крала на будівництві Охматдиту
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: