Ганна Гопко Голова правління Мережа захисту національних інтересів «ANTS», співзасновниця ICUV – міжнародного центру перемоги України, голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах VIII скликанн

Десять уроків за 300 днів російського геноциду проти України

Війна демонструє важливість морального лідерства у світі
фото: ЗСУ

Після перемоги нас чекає багато роботи, але ми будемо жити у вільній, демократичній європейській країні

Майже десять місяців українці борються із країною-терористкою. Це 300 днів нашої незламності. Україна не тільки стримує російську армію на полі бою, але й перемагає ворога на дипломатичному рівні. Увесь світ захоплюється стійкістю України, мужністю її ЗСУ, національним єднанням у боротьбі за свою незалежність та цінності.

Але нам не можна розслаблятися, адже ще треба пройти шлях до української перемоги. Наша країна нині бореться за свій європейський вибір і тому ми повинні винести уроки, які зроблять Україну сильною державою.

Нижче – 10 найважливіших:

  1. Росія є невдалою (failed state) державою-спонсором тероризму, ідентичність якої – імперіалізм.
  2. Ядерні побоювання Заходу є наслідком провалу стримування ядерного нерозповсюдження після того, як Україна відмовилася від третього найбільшого арсеналу у світі. Гарантії безпеки в Будапештському меморандумі нічого не значать.
  3. Західна розвідка провалила прогноз щодо стійкості України.
  4. Підвищена увага до Тайваню після російської повномасштабної війни в Україні вимагає превентивних заходів і переходу від стратегічної двозначності до стратегічної ясності.
  5. Вепонізація енергії та їжі є ключовими елементами стратегії авторитарного режиму «Розділяй і володарюй».
  6. Війна демонструє важливість морального лідерства у світі.
  7. Демократія без зброї – це бла-бла-бла. Демократичні країни повинні спрямовувати свої економіки на військові потреби.
  8. Українці стали найстійкішою нацією у світі: безстрашні люди та найхоробріші Збройні сили з обмеженими ресурсами творили дива: вистояли, не здавшись. Світове значення, актуальність та значення України для світу. Не тільки безпека на європейському континенті.
  9. Захід не зміг запобігти геноциду в 21 столітті. Санкції як засіб покарання діють повільно, не припиняють агресивних дій і недостатні. Необхідно розробити правові підстави для конфіскації російських активів.
  10. Важливість усунення прогалин у стратегії та координації в різних альянсах. Розробка стратегії перемоги України над РФ, стратегії протидії авторитаризму по глобальному Півдню.

Український народ стоятиме до кінця. Після перемоги нас чекає багато роботи, але ми будемо жити у вільній, демократичній європейській країні. Росія ж відповідатиме за свої злочини!

Читайте також: 300 днів війни. Десять перемог України, які вразили увесь світ
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: