Інна Совсун Народна депутатка України

Прості поради, як економити електроенергію

Кожен українець задумався над тим, як зменшити споживання електрики
фото з відкритих джерел

Росіяни продовжують нищити критичну інфраструктуру України

Вчора боги ППО збили 44 pociйські крилаті ракети. Та все ж pociяни пошкодили 18 об'єктів, більшість з яких – енергетичні. Лише в Києві понад 350 тис. квартир лишилися без світла.

Звісно, ремонтні роботи тривають, і все обов'язково відновлять. Але тим часом ми стаємо ще більш згуртованими і ще злішими на окупантів. Ось кілька простих кроків, як зменшити споживання електрики та зменшити ймовірність віялових відключень у майбутньому. Всі – підтверджені дослідженнями.

Перше. Слід вимикати з розетки все, чим не користуємося прямо зараз. У Каліфорнії виміряли, що пасивне споживання електрики побутовими приладами – дає 23% витраченої електроенергії. Тобто майже чверть електрики йде в нікуди. Вимикайте пралки, ТВ, мікрохвильовки, комп'ютери, зарядки – зменшіть платіжку на чверть.

Друге. LED лампи. Заміна старих ламп розжарювання на економні LED – зекономить 8-9% електрики. Такі результати дослідження, що проводилося в Японії. LED лампи дорожчі, але мають у 25 разів довший термін експлуатації та споживають значно менше електрики, тож збережуть вам гроші.

Третє. Нижча температура прання. Пралка може складати до 12% від загального споживання електрики побутовими приладами. Якщо виставляти температуру прання 30-60°C замість 90°C, споживання електроенергії зменшиться у 2-3 рази. Тобто загальне споживання світла скоротиться на 3-4%.

Четверте. Тимчасова відмова від духовки в електричних плитах. Електроплита взагалі споживає чимало електрики, але саме духовка – найбільш витратна. Відмова від неї на найближчі тижні – зменшить споживання світла ще на 3-4%.

Усі ці цифри – показники для розвинених країн, де окрім побутових приладів, електрика часто використовується ще й для опалення. Тому ця економія на приладах може стати навіть більшою для нас, адже наше опалення – здебільшого газове. Якщо дослухаємося до всіх порад, знизимо побутове навантаження на мережі на 30-40%! Причому – з мінімальними втратами для якості життя.

Читайте також: Буржуйка у квартирі – злочин. Як пережити найважчу зиму: поради від рятувальників
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: