Максим Нефьодов Економіст, державний службовець

Ворожа пропаганда постійно атакує українців. Як протистояти

Рівень токсичності ФБ і Твіттера досяг якоїсь нової вершини
фото з відкритих джерел

Росіяни будуть впиратись до останнього – бо якщо вони не вбʼють нас, то їх імперія знищиться

Всі в істериці і накручують один одного. Поширювати російське ІПСО і явні вигадки (109 людей загинуло в автобусах, в Білій Церкві працівник ТЦК вбив призовника, радник Залужного – фотомодель, в селі сказали, що машзавод, який може снаряди «точити», зупинили і т.д., і т.п.) Багато і адекватних людей бігають з апокаліптичними навіть не очікуваннями, а просто якоюсь маячнею...

Узбагойтесь. Ситуація зараз важка, але куди краще того, що було рік тому. Нагадати, що тоді вся країна сиділа періодично без світла? Що тоді не було ані західних танків, ані літаків? Про тактику вогневого валу, коли росіяни вистрілювали часто в 10 разів більше снарядів? Зараз все це якось забулось. І багато хто став вважати, що найбільший апокаліпсис – це плани уряду і міжнародних партнерів через кілька років почати відмовлятись від 5% ставок для ІТівців і почати оподатковувати торгівлю через «скинь на Приват24».

Любі друзі, якщо у вас очікування, що під час повномасштабної війни будуть знижувати податки, або відмовлятись від призову, або ще щось робити «краще», то ви... втратили тотально звʼязок з реальністю. Росіяни будуть впиратись до останнього – бо якщо вони не вбʼють нас, то їх імперія знищиться. Відповідно, маємо впиратись і ми. А не розслаблятись. Це означає, що буде ставати важче. І це нормально. Коли ви біжите марафон, то ненормально очікувати, що «після 30-го кілометру стане приємно».

Це не означає, що влада не робить помилок. Або що не треба боротись з корупцією. Або що треба займати позицію «ніяких реформ під час війни». Але давайте, блін, дивитись на все якось в перспективі, а не намагатись дитячими аргументами пояснювати, чому «нам не хочеться». Тим більше, що ситуація проста як двері – якщо ми програємо, то «які там податки у ІТівців» перестане бути актуальним. Бо ніяких ІТівців просто не буде. І якщо навіть вийде втекти в Європу і чекати там наступного нападу Росії, то майно з собою ви в кишені не заберете.

Так само припиніть накручувати себе з приводу мобілізації. Ніяких півмільйона ніхто не мобілізує одночасно просто по причині того, що немає зайвих півмільйона автоматів, немає стільки полігонів, машин, польових кухонь і командирів. Доречі, якби ми могли мобілізувати стільки людей одночасно, то наші шанси на швидку перемогу б дуже зросли (і, відповідно, знизились би ризики для середньостатистичного мобілізованого).

І так, комунікаційно уряд робить величезну помилку, усуваючись від пояснень. Це прям хрестоматійний приклад, що якшо ви не даєте інформацію, то вакуум заповнюється чутками, брехнею і ворожою пропагандою. Але ж це не привід самим бути добровільними розповсюджувачами цієї ворожої пропаганди, правда?

Читайте також: Розмова з київським таксистом, або Як нам далі воювати?
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

У школах Чехії діятимуть нові правила
Навчання у школах Чехії: які зміни чекають на українських дітей
Українці не хочуть повертатися додому через проблеми безпеки та відсутність можливостей для існування
Скільки українців планують повернутися зі Швейцарії додому: результати опитування
У порівнянні із минулим роком українці почали менше довіряти політикам
У Зеленського з'явилися два конкуренти: українці розповіли, кому довіряють найбільше
Кличко заявив, що Київрада виділить додаткові 600 млн грн на підтримку ЗСУ
Кличко заявив, що Київрада виділить додаткові 600 млн грн на підтримку ЗСУ
Кількість українських біженців, які перебувають під тимчасовим захистом у Польщі, зросла вперше з березня 2023 року
Зростає потік українських біженців до однієї із європейських країн
Чи продовжувати бойові дії у разі суттєвого скорочення допомоги Заходу: думки українців
Чи продовжувати бойові дії у разі суттєвого скорочення допомоги Заходу: думки українців
За словами філологині, українська нація загалом «цнотлива» з погляду нецензурної лексики
Філологиня розказала, як правильно лаятися українською
Країна-агресорка продовжує порушувати всі норми міжнародного гуманітарного права, використовуючи тему полонених для інформаційно-психологічнх операцій
Росія спекулюватиме на темі військовополонених, Координаційний штаб попередив про небезпеку
Мігрантів зобов'яжуть не спотворювати історичні факти щодо Великої Вітчизняної війни
Російська влада хоче змусити мігрантів підписувати дивну угоду
Дата публікації новини: