Михайло Непран Перший віце-президент Торгово-промислової палати України

Про ціни на яйця

Українці шоковані вартістю продуктів
фото: Главком

Причини різко здорожчання відомі. Не варто панікувати

Сьогодні зранку фейсбук лихоманить від цін на курячі яйця. Діапазон від 20 до 70 гривень за десяток. Цим же переймалися ЗМІ.

То що ж трапилося. І як реагувати.

На жаль, ситуація об'єктивна, прямий наслідок війни. Експертний діагноз – розірвана технологія виробництва яєць. По-простому, курча повинно рости від чотирьох до шести місяців на птахофабриках, а в тітки в селі і довше, щоб розпочати нести яйця. Тобто інкубатор мав видати курча в березні, щоб курка знесла яйце у вересні. Що в нас було в березні та квітні? Правильно – війна, стояли кордони, неможливість проплати за яйця для інкубаторів чи породистого курча для птахофабрик. Імпортна складова велика.

Плюс декілька великих птахофабрик попали в зону тимчасової окупації або бойових дій. Звісно, сільські кури несуться, але для місцевого базару, торгові мережі беруть у великих виробників. От так і виник дефіцит, що потягнув, цілком закономірно ріст ціни. Такі невблаганні умови ринку.
Що робити пересічному споживачеві?

Найголовніше – не панікувати. Хто не може втримати нерви, купіть собі пару десятків для власного заспокоєння, термін зберігання в холодильнику до 60 діб, а деякі фахівці говорять і всі 90.

По-друге – згадайте двоюрідну тітку вашого чоловіка в селі, і неї точно є курки, вона на крайній випадок передасть вам пару десятків яєць.

І останнє. З травня-червня технологічний процес відновився, ця перерва має тимчасовий характер. Після нового року або будуть українські яйця, або імпортні. При збільшенні ціни включиться невидима рука ринку, як писав Адам Сміт, і на полицях магазинів будуть імпортні яйця.

Головне, не піддаватися паніці, не розкручувати дефіцит. Все буде добре.

Читайте також: 
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: