Остап Дроздов Журналіст

Вклад у війну. Хто найбільший благодійник України?

Мільйони людей по всьому світу допомагають Україні
фото: Help Ukraine Center

Чому одні віддають все, а хтось жертвує дрібничку

Додам кілька пропорцій і порівнянь до нашумілої теми, хто скільки вкладається у фінансування війни.

Пропорція перша. Обсяг національного волонтерства = 20 млрд грн (стільки з початку війни українці перерахували волонтерським фондам). Це – лише третина від бюджету великого крадівництва. Ті кошти, якими цілий рік увесь народ скидається на волонтерство – це лише третина від того, чим оперує дорожний картель. Заплановане на наступний рік велике крадівництво – це три роки цілодобового волонтерства 24/7 цілої країни.

Пропорція друга. Олігархи, які грабували державу всі ці роки, вкладають у війну лише 1-2% своїх статків. Якщо з усіх олігархів списку Форбс в алфавітному порядку витрясти бодай десятину на війну – це буде сума, в 10 раз більша від обсягу всього загальнонаціонального волонтерства.

Пропорція третя. Корпорація Ахметова звітує про 3,5 млрд грн благодійності. 23 тисячі шоломів, 150 тисяч бронежилетів, 1600 тепловізорів, 27 тисяч джгутів-турнікетів, 800 дронів – це й дійсно виглядає вражаюче. АЛЕ: його допомога армії не сягає навіть 1% статків. Точніше - 0,8%, опираючись на останній рейтинг топ-100.

Пропорція четверта. Порошенко витратив на ЗСУ 1,6 млрд грн. Це 51 млн доларів – копійка в копійку та сума, яку п’ятий президент задекларував торік як домашні збереження (ці гроші він зняв із банків, боячись репресій). У відсотковому відношенні до статків Порошенка його благодійність займає 2%.

Пропорція п’ята. Сума, яку Порошенко з початку війни спрямував на ЗСУ, – це сума, яку дніпровський губернатор вивів через свою коханку. 1,5 млрд грн: для когось це сума благодійності, починаючи з лютого, а для когось – сума однієї лише оборудки в одній лише області.

Пропорція шоста. США дали понад 16 млрд доларів. Це – майже половина бюджету війни. По суті український птах так добре летить, бо має 2 крила: укр. народ і США (союзники). Крім США, п’ятірку найбільших донаторів становлять Польща, Британія, Німеччина і Канада. Якщо ж брати обсяг допомоги пропорційно до фінансових потужностей кожної країни, то найбільші куски від свого пирога нам віддає Естонія, Латвія, Польща, Люксембург і Словаччина.

Читайте також:
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: