Ростислав Павленко Народний депутат України

День студента. Чому саме сьогодні, а не на «день Тетяни»

17-го листопада 1989-го року студенти вийшли на парад на вшанування пам'яті жертв нацистської окупації 1939 року
фото з відкритих джерел

У цей день 1939 року були страчені нацистами студенти, які перед тим протестували проти окупації зрадженої і поділеної Чехословаччини

Сьогодні – Міжнародний день студентів.

На перший погляд, від цієї фрази віє «совком». У радянських «святках» справді чи не кожений день був присвячений якомусь фарабундо марті.

Але не цього разу.

У цей день 1939 року були страчені нацистами студенти, які перед тим протестували проти окупації зрадженої і поділеної Чехословаччини.

А 1989 року, коли у комуністичній ЧССР було жорстоко розігнано студентську демонстрацію, розпочалась Оксамитова революція. Та сама, яка запустила маховик руйнації радянського табору і радянської імперії.

Це – дуже близькі Україні сенси і образи. Вже 21 листопада відзначатимемо День Свободи і Гідності – річниці двох наших Майданів. І там теж студенти були рушійною силою.

Тому не «Татьянін дєнь», в який студент Києво-Могилянки Ломоносов долучив московитів до університетської освіти – а саме 17 листопада є Днем студента.

Тож vivat, studiosi!

Ви у нас найкращі.

Працюймо для Перемоги!

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: