Ростислав Павленко Народний депутат України

Формула «зернового коридору»

Загалом експорт агропродукції складає близько 60% валютних надходжень в Україну
фото з відкритих джерел

Туреччина раніше вже заявляла про готовність захищати коридор самостійно

Другу ніч поспіль московити обстрілюють Одесу усім, чим можуть. Наше ППО демонструє вершини ефективності. Але кремлівські терористи невгамовні.

З руйнуванням мосту ці атаки не мають нічого спільного – їх явно готували заздалегідь.

Бо заздалегідь було відомо дату, до якої Україна, Туреччина і ООН домовилися з росією тримати «зерновий коридор».

Домовлений строк сплив – і москва підвищує ставки. Її гра – традиційно людиноненависницька:

  1. зруйнувати можливості експорту з українських портів;
  2. спровокувати загрозу голоду, зокрема, в Африці (про використання рф «голоду як зброї» вчора заявляли і європейські посадовці);
  3. вкрасти збіжжя українського врожаю на тимчасово окупованих територіях;
  4. змусити світ до поступок – скасування низки санкцій, зокрема, видання дозволу на торгівлю добривами і краденими продуктами;
  5. заміщення позицій України як експортера.

Для України цей план небезпечний. З 1 серпня 2022 року (з початку роботи «зернового коридору») до 11 червня 2023 року Україна експортувала цим шляхом 31,6 млн т продукції АПК. Загалом експорт агропродукції складає близько 60% валютних надходжень в Україну (після практичного знищення інших статей експорту).

Однак, як завжди з московськими планами, «гладко пісано в бумагє, да забилі про оврагі». Насамперед – українську ППО, а також позицію партнерів.

Суттєвої шкоди портовій інфраструктурі вдається запобігати. Маршрути попід берегом, у територіальних водах країн НАТО – визначені і випробувані. Туреччина раніше вже заявляла про готовність захищати коридор самостійно.

Тож питання в тому, що зможе виторгувати москва на переговорах.

Зараз у торгівлі с/г продукцією сезонна пауза – між постачанням озимих і ярових культур. Вона триватиме кілька тижнів – за які, власне, і має бути знайдено нову формулу для коридору.

Ракетний розбій московитів мають стримати акції у відповідь – як-от підрив складів у Криму. Також владі варто суттєво покращити свій імідж у світі, який розхитують викриття корупційних оборудок. Чим прозорішою і передбачуванішою для слюзників буде Україна – тим швидше і певніше московію змусять до продовження чинності зернового коридору.

Читайте також:
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: