Віталій Журавський Доктор юридичних наук, професор

Чому Україні потрібно провести одночасно дострокові вибори президента та Верховної Ради

Президент боїться програти вибори. Нічого страшного, якщо так вирішать виборці. Життя продовжується

В багатьох країнах вдаються до цього, щоб перезавантажити владу і зняти конфлікт у суспільстві

На президентські та парламентські вибори держава запланувала майже 4,8 мільярда гривень. На мою думку, це забагато. Було б достатньо виділити вполовину менше за умови проведення одночасно дострокових президентських і парламентських виборів. Наприклад, в листопаді цього року.

Підстави для цього є: і економічні (жахливий стан в економіці), і політичні (загострення протистояння між народом і владою). Треба лише політична воля. Юридично це цілком можливо.

А інакше з вересня 2018  і до кінця 2019 року Україну буде лихоманити виборами. Країна такого цунамі  може не витримати.

В нашій історії був випадок, коли Президент Кравчук у зв’язку з тяжкою політичної і економічною ситуацією призначив дострокові президентські та парламентські вибори. Це був 1994 рік.

Ситуація сьогоднішнього дня нагадує цей період в нашій історії.  

В багатьох країнах вдаються до цього, щоб перезавантажити владу і зняти конфлікт у суспільстві.  Наприклад , в червні в Туреччині в один день були проведені дострокові президентські та парламентські вибори. І світ до цього поставився з розумінням.

Президент боїться програти вибори. Нічого страшного, якщо так вирішать виборці. Життя продовжується. Кравчук після програшу на президентських виборах  згодом був тричі  обраним народним депутатом з 1998 по 2006 роки.

Головне Петру Олексійовичу уникнути організації фальсифікацій і незаконного використання адмінресурсу, до чого його може підштовхувати  певна частина оточення.  Якщо це відбудеться, третього майдану не оминути.

Досить майданів, досить крові.

Влада мусить змінюватися тільки в конституційний спосіб шляхом прямих виборів.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: