Леонід Ємець Народний депутат 7 і 8 скликань

Знову «какая разница»? Зеленський хоче запровадити подвійне громадянство

Навіщо закон про можинне громадянство взагалі було вносити державними інтересами не пояснити...

Тепер детально про проект Президента Володимир Зеленський #2590 про подвійне (множинне) громадянство.

І хоч називається він більш заувальованно «Про внесення змін до деяких законів Укрїни про громадянство» — насправді він про одне, — як дати можливість мати іноземному громадянину ще й українське громадянство.

І так, у нас є ст. 4 Конституції України у якій є дуже конкретне положення про те, що в Україні існує єдине громадянство, проте Конституцію вирішили не міняти. 300 голосів за таку мутну історію навіть в цій Раді немає.

Тому автори вирішили зробити вигляд, що Конституції у нас немає і просто понатикали в українське законодавство «кротові нори» які дозволять спокійно мати два або більше громадянств.

Так, якщо раніше для набуття громадянства України потрібно було подати зобов'язання припинити іноземне громадянство то тепер потрібно буде подавати декларацію про відмову від іноземного громадянства.

А на підтвердження серйозності цієї декларації потрібно навіть буде здати тій державі паспорт.

Але повернення іноземцем паспорту до уповноважених органів держави, компетентні органи якої видали цей документ, так само як і написання декларації про відмову від іноземного громадянства, з юридичної точки зору взагалі не означає, що особа припиняє іноземне громадянство. Пояснюю — особа без проблем може забрати свій паспорт, приїхавши до цієї країни знову.

Коротше — у такий спосіб у проекті, власне, створюються умови для легального існування множинного (подвійного) громадянства в Україні.

Ну і там ,взгагалі ще багато таких «лазєєк»:

Наприклад змінами до ст 19 Закону «Про громадянство» передбачається, що добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави перестане бути підставою для втрати громадянства.

Як це корелюється із Конституцією України не зрозуміло, але — «какая разница»!

Ризики всього цього юридично сумнівного майбутнього закону величезні:

Почнинаючи від реальної загрози втрати безвізового режиму з ЄС (там в умовах чітко йде мова лише про громадян України, а не біпартидів) і закінчуючи безпекою та легалізацією продажу землі іноземцям.

Навіщо його, цей закон, взагалі було вносити державними інтересами не пояснити, але мабуть дуже щось потрібно...

Які ваші версії?

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: