Юрій Вітренко Голова правління НАК « Нафтогаз України »

Про премії для менеджменту «Нафтогазу» за перемогу у Стокгольмі

Премії для менеджменту НАК «Нафтогаз» призначала Наглядова Рада, яка складається з фахівців світового рівня, з незаплямованою репутацією і незалежних від керівництва компанії

38 грн порівняно з 3 800 грн, це забагато?

Про премії за перемогу у Стокгольмі, або чому 38 грн премії за принесені 3 800 грн – це нормально, а грабувати Україну разом з Путіним і брехати людям – не нормально.

Я показав у попередніх записках, що корумпована та брехлива система призвела до безповоротних втрат кожної української родини, які перевищили 61 тис. грн тільки на контрактах з Газпромом. І що команда, яка зупинила цю порочну практику, пішла в міжнародний арбітраж і перемогла, зробила так, що тепер кожна українська родина не боргує Газпрому 7 тис. грн за поставлений газ і 105 тис. грн за газ, який навіть не був поставлений, але бути все одно мав бути оплачений за кабальним контрактом Тимошенко-Путін. Навпаки, зараз Газпром боргує кожній українській родині 4,4 тис. грн.

Газпром оскаржує рішення арбітражу, але факт залишається фактом: раніше за контрактом українська сторона мала заборгованість перед російською стороною, тепер за рішенням арбітражу заборгованість має російська сторона перед українською стороною.

Премія, яка використовується для того, щоб у суспільстві викликати злість, заздрість та ненависть, стосується останнього виграшу у Стокгольмі по транзитному контракту. Як я вже писав, у цьому арбітражі ми заробили більше 8 тис. грн кожній українській родині.

З цих 8 тис. грн 3,8 тис. вже фактично було стягнуто з Газпрому. За рахунок цих коштів Нафтогаз заплатив за газ для України. Так вирішив міжнародний арбітраж, який провів відповідний залік зустрічних вимог. Іншими словами, ці кошти були стягнуті не грошима, а газом.

Так зрозуміло?

Газ на 3,8 тис. грн це теж саме, що і 3,8 тис. грн грошима. Бо газ був потрібен, його отримали, і тепер за нього вже заплачено. І навіть коли зараз Газпром намагається призупинити примусове стягнення залишку свого боргу перед українцями, то на суму, яка пішла на залік, призупинення не розповсюджується. Газ ми у Газпрому забрали в рахунок погашення його боргу, і в нього немає жодних підстав зараз вимагати його повернення або оплати за цей газ. Газпром по це навіть мовчить.

Ви можете сказати, що люди цей газ не отримували, його отримував Нафтогаз, держава, але не прості люди. І що від цієї перемоги у Стокгольмі простим людям не холодно, ні спекотно. Якщо ви так ставитесь до своєї рідної Держави, до свої Національної компанії, якщо це все не ваше, то як тоді вас стосуються ці премії?

Ні, це ваша Національна компанія, це ваша Перемога, це ваша Держава?

Тоді давайте розбиратися далі.

Якщо порівняти премію, яка вже була виплачена, то це 38 грн команді, яка принесла позитивний фінансовий результат, вже фактично отриманий у вигляді газу, у розмірі 3 800 грн у перерахунку для кожної української родини.

38 грн порівняно з 3 800 грн, це забагато?

Великою сума премії стає тільки коли помножити 38 грн на кількість українських родин. Але тоді потрібно помножити на цю кількість і 3 800 грн, щоб зрозуміти, який загальний фінансовий результат принесла команда, яка отримала премії.

Зараз знайдуться погані люди, які будуть казати, що премії виплачувалися з кишені українців. Це не так. Навпаки, як я показав, в кишені українців надійшла в 100 раз більша сума, ніж було виплачено премій.

Хіба погано, що хтось заробляє і віддає українським родинам суму в 100 разів більше свого заробітку? Може нехай буде більше таких прикладів?

Можете знайти власника приватної компанії при своєму розумі, щоб він був проти того, щоб його працівники йому заробляли в 100 разів більше, ніж отримують самі?

А хіба власники державних компаній не мають думати про те, щоб ці компанії заробляли більше?

Я ще не бачив жодної людини, знайомої з цією арбітражною справою, яка б дійсно вважала, що виграш був би можливий без команди, яка отримала за це премію. Так, міжнародні юристи допомагали, але і у Газпрому були гарні юристи, які навіть більше коштували.

На жаль, цю справу коментують люди, в яких немає повного її розуміння. Потрібно обережно ставитися до досвіду тих, хто плавав тільки на човні по річці, коли цей досвід застосовуєш до корабля у океані.

Премії призначала Наглядова Рада, яка була обрана власником, і яка складається з фахівців світового рівня, з незаплямованою репутацією і незалежних від керівництва компанії.

Вони розбиралися у цій справі і напевно не гірше за інших можуть визначити який відсоток від прямого фінансового результату має складати премія.

Вони визначили, що це має бути 1%. В приватних компаніях в Україні стандартом є скоріше 10%. В міжнародних компаніях, акції яких розміщені на біржі, керівництво отримало би скоріш за все теж більше, але насамперед через опціони та акції. Очевидно, що були враховані як міжнародні, так і українські реалії. Не кажучи вже про те, що були дотримані всі законодавчі вимоги.

Мабуть, поважні та розумні люди в Наглядовій раді вважать, що 38 грн для премії порівняно з 3 800 грн зароблених для кожної української родини, це - нормально.

І що коли працівник для компанії заробляє в 100 раз більше, ніж отримує сам, це добре для компанії. І для власника цієї компанії - українського народу. І якщо вже хтось каже про «воюючу країну», то для воюючої країни особливо потрібно, щоб державні компанії більше заробляли, щоб було за що воювати.

Що далі? Далі ми будемо змушувати Газпром погасити борг 4,4 тис. грн перед кожною українською родиною. За це Наглядова рада також призначила премію - 44 грн премії у порівнянні з 4 400 грн прямого фінансового результату. Премія буде виплачена тільки тоді, коли цей результат буде отриманий. Але ще і розтягнута на три роки.

До речі, за цим боргом нараховуються відсотки. Вони вже склали біля 100 грн для кожної української родини. Тобто ці відсотки вже перевищують суму премій, вже виплачених і які ще будуть виплачені. 100 грн більше ніж 38 грн, чи не так? Таким чином, можна сказати, що українські родини отримають навіть більше.

А якщо Газпром виграє оскарження рішення арбітражу? І чому не дочекатися завершення цього процесу?

Якщо Газпром виграє оскарження, наслідки для України будуть м’яко кажучи драматичні. Як я вже казав, за контрактом Тимошенко-Путін борг кожної української родини вже перевищує 112 тис. гривень і він буде лише зростати. Але вірогідність цього мінімальна. Оскарження рішень арбітражу може зайняти і три роки, якщо потім справу буде розглядати і Верховний суд Швеції. Якщо потім буде повторний арбітраж по цих же питаннях, то це може бути ще чотири роки. І його результати теж можна буде оскаржувати. Тобто це може бути нескінченний процес. Тому премії прив’язані до вже отриманого результату, а не до завершення потенційно нескінченного процесу оскарження та малоймовірного перегляду рішення. Враховуючи, що премії становлять лише 1% від вже отриманого результату, це рішення Наглядової ради аж ніяк не виглядає необачливим.

Премії виплачені за вже отриманий по факту результат. Зараз по факту ми вже отримали частину виграшу у вигляді газу, а газ - це гроші. І по факту зараз ще й Газпром винен гроші нам, а не ми йому.

Підсумовуючи, розмір премій є адекватним; рішення було зваженим, вчасним і обґрунтованим; призначалися премії спеціальним незалежним органом і тільки за конкретний вклад у перемогу; у відповідності до закону і міжнародним стандартам; пов’язана вона тільки з перемогою у Стокгольмі; премія працівникам компанії, господарюючого суб’єкта.

І ще. Я вибачаюсь, що ми не пояснювали деталі щодо премій, особливо наперед. Були сподівання, що для суспільної довіри буде достатньо того факту, що премії призначаємо не ми самі собі, а незалежна, компетентна наглядова рада з незаплямованою репутацію, яка пояснила своє рішення у короткому повідомленні.

Зараз вже очевидно, що цього було недостатньо. При цьому, наприклад, в мене немає проблем пояснювати ситуацію з преміями дивлячись людям в очі. Я це зробив на передачі у провідних українських журналістів, які системно боряться з корупцією, - Дмитра Гнапа і Олекси Шалайського. І в інтерв’ю журналу НВ відповів на всі питання. Подивіться, там я розвінчую байки псевдо експертів і пояснюю багато додаткових деталей, які можуть допомогти вам об’єктивно розібратися в проблемі.

Визнаю, краще це було зробити раніше.

Але ми всі також маємо визнати, що ми стикнулися з набагато більш глибокою проблемою суспільної трансформації від корумпованої та брехливої системи до нової, більш справедливої, ефективної та відкритої системи.

Але про це, про моральні аспекти проблеми, а також чому корумпована і брехлива система є поганою для українців, - у наступній записці.

P.S. Можливо, ви же бачили цю новину. Так, ми поки тільки очікуємо на скасування рішення апеляційного суду щодо призупинення примусового виконання рішення арбітражу у Нідерландах та Швейцарії. Але це не завадило нам вчора отримати накази суду у Великобританії щодо заморозки там активів Газпрому для їхнього подальшого примусового стягнення. Ми щойно вже вручили ці накази Газпрому.

«Вони працюють»…

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: