Інфекціоніст розповів, чи врятує українців колективний імунітет до Covid-19

Інфекціоніст розповів, чи врятує українців колективний імунітет до Covid-19

Фахівець вважає, що системно проаналізувати всі дані вдасться тільки після першої хвилі епідемії

Лікар-інфекціоніст, ексдиректор Центру громадського здоров'я МОЗ України Володимир Кульпіта вважає, що це питання колективного імунітету до Covid-19 є дещо маніпулятивним. Адже імунітет у кожної людини формується окремо. Якщо в суспільстві набирається «імунних» людей вже близько 60-70 відсотків, фахівці говорять про так званий колективний імунітет. Але це все одно не означає, що окрема людина може бути повністю захищеною.

Про це лікар розповів у черговому випуску спецпроєкту «Карантин» на телеканалі «Київ».

«Про Covid-19 вже відомо, що частина людей переносить його без будь-яких симптомів, частина - в легкій формі, а деякі тяжко хворіють. Щоб з'ясувати, скільки ж в реальності в Україні перехворіло на коронавірус людей, потрібно буде провести масштабні дослідження в кінці травня – на початку червня. І тільки тоді можна робити якісь прогнози. І я дуже сподіваюся, що МОЗ організовує такі дослідження. Адже, крім усього іншого, це допоможе знизити напругу в суспільстві», - сказав лікар-інфекціоніст. А ще, за його словами, це дасть відповідь на питання, якою ж таємничою пневмонією хворіли українці цієї зими, про що вже було багато повідомлень і в соцмережах, і в пресі.

Кульпіта зазначив, що сьогодні у всьому світі тривають дослідження. Висновки деяких з них суперечать попереднім. Як, наприклад, нещодавно німецький вірусолог Хендрік Штрек заявив, що новий штам коронавірусу не може довго виживати на різних поверхнях, як це повідомлялося раніше. Тобто, виходить, можна більше не переживати і не протирати щопівгодини дверні ручки антисептиками. Втім, за словами Кульпіти, не все так просто. Тому, що на результати досліджень впливають різні чинники: вологість повітря, температура, як часто провітрюється приміщення, скільки в ньому знаходиться людей та ін. І взагалі, не погано було б провести аналогічні дослідження в Україні. «Ми не можемо автоматично переносити німецькі дослідження на наші реалії», - говорить він.

Також фахівець вважає, що системно проаналізувати всі дані вдасться тільки після першої хвилі епідемії. «Ми точно знаємо, що в зоні ризику люди з цукровим діабетом, ті, які мають проблеми з легенями, серцево-судинні захворювання. Але, наприклад, хворі з ВІЛ переносять легше. Зараз ми бачимо, що летальність в Україні - 2,9%, в Італії - 12%, а в США - близько 4%. Тобто є якісь відмінності, пов'язані з умовами, про які ми поки що не знаємо. Робити якісь висновки, наприклад, щодо смертності, можна буде лише тоді, коли закінчиться перша хвиля епідемії», - сказав лікар.

Кульпіта припустив, що карантинні обмеження триватимуть приблизно до середини травня, а потім поступово зніматимуться. Також він згоден з висновками фахівців щодо другої і третьої хвилі захворювання на коронавірус і що в результаті вірус мутує, пристосується до людини, і стане для нас таким самим «сезонним», як ГРВІ.

Нагадаємо, в Україні станом на 9 ранку 16 квітна лабораторно підтверджено 397 нових випадків захворювання на коронавірус, що стало новим антирекордом за час пандемії в країні. Серед нових пацієнтів з Covid-19 – 29 дітей та 104 медичних працівника. Одужали 43 людини, померли – 116. Також минулої доби із Covid-19 було госпіталізовано в Україні 87 осіб.

Станом 16 квітня, у Києві підтверджено 644 випадків Covid-19. За добу кількість хворих на коронавірус у Києві збільшилася на 32 особи. Зазначається, що у Києві серед хворих на коронавірус одужали 27 людей. 

Мер столиці Віталій Кличко повідомив про один летальний випадок від коронавірусу 15 квітня.


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: